Noi mutații în învățămînt

Informare Niciun comentariu la Noi mutații în învățămînt 0

Începînd cu anul școlar 2012 – 2013, Ministerul Educației aduce sur­prize pentru părinții copiilor ca­re urmează să intre în ciclul primar deoarece Legea Educației pre­ve­de introducerea unei clase pregă­ti­toare la cele patru deja existente.

Părinții însă au hotărît că nu vor pri­­­vi de pe margine schim­bă­ri­le ca­re au loc în sistemul de învățămînt. De­­ja 80 dintre aceștia au depus o ce­rere de suspendare a ordinului Mi­nistrului Educației privind în­scri­e­rea în clasa pregătitoare, iar Cur­­tea de Apel București a amî­nat pentru vineri, 29 februarie, ju­de­ca­rea acestor cereri. „Din punctul de ve­dere al Ministerului și al Gu­ver­­nu­lui a e­xis­tat o problemă cu pro­ce­du­ra. Ordinul reduce practic drep­­­tul pă­rin­ților de a alege școala co­pilului. Sînt 80 de fa­milii care au atacat or­dinul pînă în a­cest mo­ment”, a decla­rat Radu Mi­­hai, avocat al pă­rinților (Hot­News.ro, vineri, 24 februarie).

Părinții nu sînt singurii care se o­pun acestei legi, mai multe persoa­ne publice aducînd argumente contra ho­­­tărîrii Ministerului E­ducației. A­melia Boroș, pre­șe­din­te al Or­ga­nizației Femeilor Li­be­ra­le, filiala sec­torului 2 contestă ve­hement noi­­­le pre­vederi. „Aceste nor­me ale le­gii e­ducației leagă co­pii de glie, con­tra­­zicînd principiul stimulării com­­­­petiției între u­nită­țile școlare, pă­­­rin­ții fiind ne­vo­iți să își înscrie co­piii la școala de cir­cum­­scripție și nu să opteze pen­tru acele școli care fac performanță” (Cotidianul.ro, sîm­­­bătă, 25 februarie). Oana Ba­dea, se­cretar de stat în Ministerul E­­du­ca­ți­ei, contrazice însă această a­fir­ma­ție și specifică faptul că „pă­ri­nții își pot înscrie copiii la ori­ce unitate de în­vă­ță­mînt doresc. Exis­tă încă din 2005 Re­gu­lamentul de Or­ga­ni­za­re și Fun­cțio­na­re a În­vă­ță­mîn­tu­lui Pre­uni­ver­si­tar, căruia nu i s-a opus ni­­­meni pînă în pre­zent” (Ade­va­rul.ro, vineri, 24 februarie). În momentul de față s-au format două tabere, sus­țină­to­rii legii fiind re­­prezentanții Mi­ni­s­terului, iar con­testatari părinții. Cert este faptul că cei care nu își înscriu în în­vă­ță­mîn­tul primar sau împiedică înscrierea și frec­ven­ta­rea școlii de către co­pi­lul care a îm­­plinit vîrsta legală pen­tru a fi în­matriculați în clasele prima­re riscă să fie sanc­țio­nați, ceea ce nu prea le dă libertate a­cestora să se opună le­gii.

Secția de contencios administra­tiv fiscal a Curții de Apel Bu­cu­­rești va analiza pe 29 febru­arie ce­rerea pă­rin­ților de suspendare, ca mai apoi să se desfășoare procedura de a­nulare a acestuia în cazul în ca­re li se va da dreptate . Un sin­gur lu­cru este însă clar, ac­tua­lul an șco­­lar nu mai are mult pî­nă la în­che­ie­re, iar un altul nou se apropie, plin de probleme atît pentru pări­nți, dar și pen­tru cadrele di­dactice nevo­ite să lu­creze după o le­ge plină de ne­cla­ri­tăți.

Andrei MIHAI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top