Salariile din buzunarul puterii
Informare 12 martie 2012 Niciun comentariu la Salariile din buzunarul puterii 1În anul 2010, România tăia din salariile bugetarilor pentru a preveni un declin asemănător cu cel din Grecia. Anul acesta, Traian Băsescu vrea ca remunerațiile să revină la valoarea lor inițială.
„Președintele a declarat miercuri, în Parlament, că trebuie găsite soluții pentru ca în jurul datei de 1 iunie să fie reîntregite salariile bugetarilor.” (Mediafax, miercuri, 7 martie). Inițiativa acestuia a stîrnit reacții adverse din partea Opoziției, iar în timpul discursului, un grup de participanți la ședința Parlamentului au scandat demisia președintelui. În expunerea făcută, Băsescu s-a declarat convins că se vor putea găsi posibilități fără a reduce din investiții. „Veți putea găsi resurse ca, la sfîrșitul mandatului, să le puteți spune bugetarilor că au salariile întregi, așa cum le-ați găsit cînd ați venit la guvernare”(Agerpres, miercuri, 7 martie). Soluția oferită ca salariile să fie majorate ar fi diminuarea cheltuielilor în alte zone ale bugetului.
Poziția președintelui a fost criticată de Victor Ponta, liderul PSD, care consideră că vorbele nu au acoperire constituțională, ci doar se continuă ceea ce a început guvernul Boc. „Despre salarii trebuie să vorbească prim-ministrul, nu președintele, care nu are nici un rol constituțional în acest sens” (HotNews.ro, miercuri, 7 martie). Anunțul șefului statului este văzut ca o nerespectare a atribuțiunilor și de către Ion Iliescu, care a afirmat că Băsescu a mai trecut dincolo de sfera sa de influență și atunci cînd a anunțat tăierea veniturilor salariale cu 25%. „Nu este atributul președintelui să vină cu astfel de chestiuni, Guvernul este cel care merge în fața Parlamentului și explică măsurile de natură economică și salarială.” (HotNews.ro, joi, 8 martie). La celălalt pol se află cei care cred că majorarea cu mai mult de 5% în 2012 ar fi posibilă, însă românii trebuie să fie conștienți că puterea de cumpărare a scăzut în ultimii trei ani cu pînă la 16%. „Salariile trebuie aduse la nivelul dinainte de reducere, ceea ce nu înseamnă că cei care sînt angajați în activitățile finanțate din bugetul României vor avea aceeași putere de cumpărare”, a explicat eurodeputatul Theodor Stolojan (Agerpres, vineri, 9 martie).
Propunerea de creștere a salariilor bugetarilor pare cel puțin ambițioasă, mai ales dacă se are în vedere și faptul că Guvernul trebuie să aleagă între tăierea CAS și majorare. Pînă pe 1 iunie, românii bugetari rămîn să spere că mesajul președintelui în fața Parlamentului nu este doar o voință electorală.
Mădălina OLARIU
Adaugă un comentariu