Salariile din buzunarul puterii

Informare Niciun comentariu la Salariile din buzunarul puterii 1

În anul 2010, România tăia din salariile bugetarilor pentru a preve­ni un declin asemănător cu cel din Grecia. Anul acesta, Traian Bă­ses­­cu vrea ca remunerațiile să re­vi­nă la valoarea lor inițială.

„Pre­șe­din­tele a declarat miercuri, în Par­la­ment, că trebuie găsite soluții pentru ca în jurul datei de 1 iunie să fie ­reîn­tregite salariile bugetarilor.” (Mediafax, miercuri, 7 martie). I­ni­țiativa acestuia a stîrnit reacții ad­verse din partea Opoziției, iar în tim­pul discursului, un grup de parti­cipanți la ședința Parlamentului au scandat demisia președintelui. În ex­punerea făcută, Băsescu s-a de­cla­rat convins că se vor putea găsi po­si­bilități fără a reduce din in­ves­ti­ții. „Veți putea găsi resurse ca, la sfîr­și­tul mandatului, să le puteți spune bu­­getarilor că au salariile întregi, așa cum le-ați găsit cînd ați venit la gu­ver­nare”(Agerpres, miercuri, 7 mar­tie). Soluția oferită ca salariile să fie majorate ar fi diminuarea chel­­tuielilor în alte zone ale bugetului.

Poziția președintelui a fost cri­ti­cată de Victor Ponta, liderul PSD, care consideră că vorbele nu au a­co­­perire constituțională, ci doar se con­tinuă ceea ce a început guvernul Boc. „Despre salarii trebuie să vorbească prim-ministrul, nu pre­șe­dintele, care nu are nici un rol con­stituțional în acest sens” (Hot­News.ro, miercuri, 7 martie). A­nun­țul șefului statului este văzut ca o ne­respectare a atribuțiunilor și de că­tre Ion Iliescu, care a afirmat că Bă­sescu a mai trecut dincolo de sfera sa de influență și atunci cînd a a­nun­țat tăierea veniturilor salariale cu 25%. „Nu este atributul pre­șe­din­telui să vină cu astfel de ches­tiuni, Guvernul este cel care merge în fața Parlamentului și explică mă­surile de natură economică și salarială.” (HotNews.ro, joi, 8 martie). La celălalt pol se află cei care cred că majorarea cu mai mult de 5% în 2012 ar fi posibilă, însă românii trebuie să fie conștienți că puterea de cumpărare a scăzut în ultimii trei ani cu pînă la 16%. „Salariile tre­buie aduse la nivelul dinainte de re­ducere, ceea ce nu înseamnă că cei care sînt angajați în activitățile finanțate din bugetul României vor avea aceeași putere de cum­pă­ra­re”, a explicat eurodeputatul The­­odor Stolojan (Agerpres, vi­neri, 9 martie).

Propunerea de creștere a salariilor bugetarilor pare cel puțin am­bi­țioasă, mai ales dacă se are în ve­de­re și faptul că Guvernul trebuie să aleagă între tăierea CAS și majora­re. Pînă pe 1 iunie, românii bu­getari rămîn să spere că mesajul președintelui în fața Par­la­men­tu­lui nu este doar o voință electorală.

Mădălina OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top