Cînd a încolțit iarba

1001 de măști Niciun comentariu la Cînd a încolțit iarba 0

„Să se legalizeze mahoarca?” stri­gă un pletos ce stătea întins în pa­tul de cămin, animat brusc cînd află de ce am bătut la ușă. „Păi sincer, de ce? Ca să ce, frate? Să se umple stră­zile, școlile și tot felul de instituții de oameni cu prieteni imaginari?”

E clar că l-am enervat, căci de pe pat a a­juns deja lîngă mine strigîndu-și opi­nia. Îmi zic că ar trebui să fu­me­ze ce­va, pentru că prea e încordat. „Abia s-a scăpat de etnobotanice. Mai bi­ne legalizăm munca la negru”, îmi ți­pă în față din nou pletosul cu ochi vi­neți de nesomn. Încerc să-l li­niș­tesc și să-i ex­plic care sînt calitățile me­dicinale ale marijuanei, dar mă zbat degeaba. Abia reușesc să plec din ca­mera studentului cu părul lung fă­ră vreo palmă și e abia a patra ușă la care bat.

La alt etaj al aceluiași cămin sînt primit de Alex, un student uscățiv pe nasul căruia tronează o pereche de ochelari. „Eu aș semna petiția pentru legalizare, dar ca plantă industrială și medicinală. Ea are cel mai mare potențial economic din lume și inclusiv The Bill of Rights e scri­să pe hîrtie făcută din marijuana”, mă informează tînărul cu aspectul unui tocilar din filmele americane. Între timp se trezește și Robert, colegul său de cameră. Îmi spune că a băut pînă dimineață, iar acum nu se sim­te prea bine și mă roagă să-i explic și lui despre ce e vorba. „Normal că semnez, fra­te” se înveselește brusc pe­tre­că­re­țul. „Dacă ar fi legală ar fi mai ieftină, dar partea nașpa este că da­că s-ar da în farmacii n-ar fi atît de pură și s-ar da în cantități mici”, îmi spu­ne de­za­mă­git tînărul în timp ce se scarpină sub braț.

„Mai bine o legalizăm”

Pe Iulia o opresc pe hol și îi ex­plic scurt ce anume fac și o rog să mă ajute. „Normal că semnez”, îmi zi­ce fata zîmbind. „Studii serioase au de­­monstrat că e mult mai puțin to­xi­că decît tutunul, dă și mai puțină de­pen­dență. La mi­ne oricum n-are efect”, spu­ne tî­nă­ra strîmbînd din nas în timp ce semnea­ză pe a doua foaie a pe­ti­ți­ei. „Prefer să-mi știu prietenii fu­mînd ceva care nu-i ucide așa de re­pe­de ca tutunul”, apoi aleargă chi­co­tind.

Semnăturile se strîng rapid și a­jung în sfîrșit la ultima ca­meră din cămin; mai am nevoie doar de o is­că­litură să-mi termin trea­ba. La ultima ușă răspunde un tî­năr pe care l-am în­trerupt din învățat. „Nu semnez așa ceva pentru că îndobi­to­cește cre­ie­rul și tinerii devin leg­u­me și niște de­pra­vați”, spune cu dezgust studentul î­nalt și slab trîntindu-mi ușa în nas. Oare por­tarul nu vrea să-mi umple cu sem­nă­tura lui ultima căsuță din tabel?

Andrei MIHAI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top