Cui prodest?
Cap în cap 21 martie 2012 Niciun comentariu la Cui prodest? 0Ca să abordăm chestiunea facultății de medicină și farmacie în limba maghiară de la UMF Târgu Mureș vom porni de la întrebarea din titlu: cui îi este de folos această facultate? Nu cred că le folosește prea mult studenților maghiari, care puteau oricum urma cursuri în limba maghiară la universitatea în cauză, pentru că le va face mult mai dificil parcursul profesional post-universitar, adică examenele de rezidențiat și doctorat la care poate că aspiră.
Totodată le va face mult mai dificilă inserția în sistemul medical, în care vor fi nevoiți să completeze foile de observație și să comunice cu confrații lor în limba română, limbă pe care, în ciuda declarațiilor bombastice ale liderilor UDMR și ale profesorilor lor maghiari, nu o cunosc bine și o vor cunoaște și mai prost după ce vor fi absolvit o facultate în limba maghiară. Bineînțeles, dacă nu aspiră cumva să activeze exclusiv în Ținutul Secuiesc. Este însă enclavizarea un lucru bun pentru care merită să stai în stradă și să protestezi de parcă ar fi piatra unghiulară a identității tale naționale?
Urmează în mod logic că nici viitorilor lor pacienți nu le este de folos facultatea pentru care UDMR a făcut atîta tapaj, din moment ce ea îi creează viitorului medic un handicap de comunicare. Nu contestă nimeni faptul că zonele în care populația majoritară este maghiară și se exprimă greu sau deloc în limba română au nevoie și ele de medici care să vorbească limba maghiară. Această cerință putea fi satisfăcută însă și de linia de predare în limba maghiară care există în prezent.
Va contribui oare această nouă facultate la ridicarea standardelor profesionale în învățămîntul medical din România? Categoric nu, pentru că restrînge atît numărul de profesori cît și numărul de candidați în funcție de opțiunea lingvistică, limitînd astfel și accesul studenților maghiari la profesorii valoroși care predau în limba română. Vor cîștiga sigur mediocritățile care se vor agăța de limba maternă ca mijloc de promovare și / sau admitere, refuzînd competiția cu românii. Aici găsim însă și miezul dur al problemei: după cum au și mărturisit fără prea multă jenă unii profesori de la Târgu Mureș, nu limba maghiară lipsea din procesul de predare, ci structurile administrative care să ofere funcții în ierarhia academică acelor cadre didactice care nu le-au putut obține în competiție directă cu restul confraților. Aceștia sînt așadar cei care beneficiază de această forțare a legii și încălcare a principiilor, împreună cu politicienii a căror clientelă sînt și care duc propriile războaie pentru putere (cu Laszlo Tökes, de pildă), fără nici o legătură cu binele public.
Seneca ne învață, prin replica Medeei, că autorul crimei este cel care beneficiază de ea: cui prodest scelus is fecit. Nu ar fi însă corect să dăm vina doar pe UDMR, ci se cuvine să-i includem și pe aliații săi, care au pus interesele politice de moment mai presus de interesul public, de lege și de principii: este vorba de guvernul Ungureanu, care a redactat la comandă o hotărîre care nu are la bază acordul Senatului UMF Tg. Mureș cerut de Legea Educației Naționale, și de PDL, care s-a făcut de rîs renegîndu-și propriile poziții principiale pentru a prelua apoi papagalicește argumentele udmr-iste.
esigur, de „onoarea nereperată” a politicienilor și partidelor lor nu are de ce să ne pese. Încălcarea principiilor și legilor ar trebui însă să ne îngrijoreze, pentru că are efecte mult mai ample și mai grave decît poate părea inițial.
Rodica CULCER
Adaugă un comentariu