Nimeni nu ne-a întrebat

Șah-mat Niciun comentariu la Nimeni nu ne-a întrebat 1

Totul a început pe 15, cînd șefa a ie­șit din colțișorul ei, care ar trebui să fie, de fapt, „cabinet”, a pus mîna pe-o ca­ri­ocă și-o tablă ca multe altele culcate pe-un perete-n redacție și a strigat: „Hai, facem pariuri, cine crede că se-alege mîi­ne președintele?” Cîțiva au scos în­cet capurile dintre umeri, de după monitoa­rele pline de praf – nu trebuie să iei ni­ci­odată în serios propunerile șefului, ar pu­tea fi o capcană. „Hai, mă, cîte cît dăm?”, a venit confirmarea și redacția din inima Chișinăului a erupt.

Pentru că tocmai veniseră salarii­le, am zis să dăm cîte 20 de lei chiar, e­chi­valentul unei beri, și ne-am împărțit în do­uă tabere. Cîștigătorii vor împărți to­ți banii adunați. Și în timp ce colonița cu „da” se umplea fulgerător, am pus și eu o bancnotă verde peste grămadă: eram pri­mul nume sub „nu”. Nu mi-ar prin­de rău cîte 20 de lei de la fiecare naiv din re­dacție. Dar s-au mai găsit sceptici, ca­re aruncau, totuși, printre dinți: „măi bă­ieți, eu cu mare drag pierd ăștia 20 de lei, numai să-l aleagă odată”. În nici ju­mă­ta­te de oră, începea o nouă emisiune, așa că entuziasmul nostru s-a stins, ca un muc de țigară strivit, în desfășurătoare, in­tro­uri, machiaj și probe de sunet.

Cînd patrioții nu se mai termină

Nici măcar în ziua hotărîtoare, pe 16, Nicolae Timofti n-a ajuns la inimile noa­stre. Cei mai tineri au și fost sunați de mame și bunici: „să n-ai ce căuta prin stradă azi. Sună la lucru și zi că ești bol­nav. Ai grijă de tine, dragul mamei, să te ferești de nebunii aceia”. „Ne­bu­ni” erau comuniștii și simpatizanții lor, ca­re au promis proteste de amploare în dar pentru viitorul președinte. Și deși tra­va­liul politicienilor se încheiase fără chi­nuri, la ședința începută la 8.00 di­mi­neața, abia urma ce-i mai interesant. La începutul străzii centrale, Ștefan cel Mare, a țîșnit izvorul cu comuniști. Gea­murile s-au umplut de gură-cască cu iPhone de ultimă generație, toate albe. La început a fost doar o rumoare, de-ți venea să lipești urechea de asfaltul în­căl­zit de primele raze, ca-n filme, ca să-ți dai seama cîți sînt. „Patrioții Mol­do­vei” veneau cu greu, gîfîind, cu doar cîteva dra­pele tricolore, restul – cu steaguri ru­sești sau purpurii vechi, care lăsau o dî­ră de praf strălucitor la soare. Numai cei mai tineri, răsfirați strategic prin mul­țime urlau fără simțire în portavo­ce. După ce ne-am plictisit să facem poze pe fundalul revoluției, am urcat încet îna­poi pe trotuar și am început să ne întrebăm cî­ți sînt. Rîul de steaguri roșii nu se mai termina și, în capetele noastre, au în­ce­put să încolțească cele două cuvinte: șap­te aprilie. Babe cu batiste verzi, în­flo­rate; tinere în cizme negre cu to­cu­ri, mergînd la braț ca pe un podium; bărbați îndesați în costume de trening, de sub ca­re se iveau lanțuri de aur, nu se mai ter­minau. „Da’ poate ei merg în cercu­ri?”, încercă Andrei să spargă tăcerea noastră. I-a pierit cheful cîteva clipe mai tîrziu, cîn­d un rus scăpă o flegmă și-o în­ju­ră­tu­ră moscovită spre el. Nu reușeam să-i numărăm și asta ne speria. Nu ne-am cal­mat decît după ce i-am petrecut pe toți și am văzut că Piața Marii Adunări Na­țio­nale nu se umpluse nici pe jumătate. Am făcut rapid un calcul și ne-am liniștit, „nici nu se compară cu 7 aprilie”.

În redacție se împărțeau banii. Eugenia, o rusoiacă îndrăgostită de art nouveau a spus cu voce tare, în timp ce-și număra cîștigul, ceea ce nici unul dintre noi n-am avut curajul, dar am gîndit-o cu toții: „pe mine m-au amăgit, nimeni nu m-a întrebat dacă vreun președinte de-aista.” Dar inimile noastre n-au zvîcnit decît pentru o secundă, ca să ne cău­tăm de știrile noastre mai apoi, care spe­răm că vor fi de azi înainte despre drumuri re­parate, reforme și integrare europea­nă, acum că cea mai mare problemă a țării e rezolvată.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top