Cu lumina printre degete

1001 de măști Niciun comentariu la Cu lumina printre degete 1

Nici nu mă gîndeam că îmi voi gă­si vreodată o lampă care să se asorteze mo­bilierului meu din cameră, cu bani puțini și cu un minimum de efort.

În The Rock aerul vechi se îmbină cu mirosul de lemn proaspăt care vine de la e­taj, iar cîțiva studenți cu ochi și mîini de artist, pe care i-am auzit de cî­te­va ori la tîrgurile handmade, își vor­besc în termeni simpli, de artă decorativă, „Pen­tru împletitură îți trebuie cel puțin două culori de sprijin și apoi să faci cî­te­va noduri succesive”, îl sfătuiește u­nul dintre organizatori pe colegul său cu care împarte o sticlă de bere. Pe mă­su­ță stau întinse sfori, ațe colorate, ma­teriale textile, becuri și pahare, ceea ce îmi aduce aminte de orele de abilități practice de la școală, în care mi se li­peau degetele deja murdare de la atîtea culori și de la hîrtia creponată.

Joaca de-a împletitul

Primul meu gînd cînd am deschis ușa barului a fost că indicațiile pe care le vom primi de la organizatori vor fi a­semenea unui dans care va fi făcut gra­dual, în pași. „Este tot ce vă trebuie pe masă, nu aveți nevoie decît de i­ma­gi­nație și puțină dibăcie”, spune cu un zîm­­bet larg unul dintre studenții orga­ni­­zatori care ține mereu aparatul de fo­to­grafiat la gît. Cînd mă gîndesc la mîini iscusite, automat privirea îmi a­lu­necă undeva cît mai departe de propriul corp și se opresc la Marian, co­e­chi­pierul meu, care își alege cîteva sfori, o bucată de lemn și un fierestrău, us­tensile cu care își începe lucrul. „Vom face o lampă în formă de femeie, iar be­cul va fi undeva în zona capului său”, îmi spune acesta în timp ce îmi acopăr ure­chile, deranjată de zgomotul fieră­stră­ului care taie lemnul.

Pentru că mă pot identifica de multe ori cu acel tip de om fără ima­gin­a­ție creatoare și fără îndemînare, sin­gura idee care îmi vine în minte es­te ca fe­meia-lampă să aibă o rochie, a cărei crinolină să fie formată din ață roșie și albastră împletită. „Dacă vreți să îi con­fecționați o astfel de piesă, vă mai tre­buie cel puțin două mosoare (n.r. pie­să cilindrică de lemn pe care se în­fă­șoară diferite tipuri de fire) de ață”, mă sfătuiește un organizator în timp ce îmi întinde mai multe variante. Deși lu­­crez de cîteva ore bune, firele de ață mi se amestecă, iar Marian îmi zîm­bește și găsește ideea salvatoare doar ri­dicînd un deget. „Uite, îi punem o fus­­tă din hîrtie creponată și o să arate ca în filmele de odinioară”. De pe ma­sa alăturată, pălăria pe care o purta pe cap Madlen îmi face cu ochiul. Dacă nu ar fi plecat între timp, cu siguranță o adăugam omulețului de lemn care ți­ne un pahar de martini în mînă.

Mădălina OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top