Bună să vă fie inima

Șah-mat Niciun comentariu la Bună să vă fie inima 1

Pe 24 martie a murit Ion Mi­ti­can, scriitor ieșean originar din Vas­lui care și-a arătat dragostea față de capitala Moldovei prin numeroa­se­le articole și cărți pe care le-a dedicat aces­tui oraș, evocîndu-i și apă­rîn­du-i clădirile cu încărcătură istorică.

Așa cum se întîmplă deseori în apre­cie­rea valorii în raport cu nonvaloarea, nu s-au „dat” prea multe despre acest per­sonaj simpatic, inteligent și mar­cant al Iașului. Sînt însă convins că dacă, Doamne ferește Maica Dom­nului!, pățea ceva vreun membru al clanului Corduneanu, se auzea pînă la Timișoara vestea.

Însă băieții de la cotidianul „Bu­nă Ziua Iași”, vigilenți ca întotdea­u­na, nu au ratat știrea și au făcut chiar un material special pentru a-l comemora pe Mitican: o filmare de la în­mor­mîntarea sa, cu cadre patetic-mor­bide pe care se suprapune me­lodia „Vine o zi” de la Holograf – imagini cu crucea pe care e scris numele inginerului și scriitorului, ca­pacul coșciugului, cimitirul și chiar momentele în care sicriul este lăsat ușor în pămînt și în fundal se aude „vine o zi, vine o zi cînd se va sfîrși”. Consider că alte comentarii sînt de prisos.

Nici articolul acesta nu este în totalitate etic. În general nu se face asta – o instituție de presă să scrie despre alta. Poate foarte ușor să fie interpretată acțiunea ca o ieftină mișcare de publicitate. Însă cum noi apărem gratuit și cu un tiraj fix, cred că ne putem permite această, cel mai probabil, neobservată remarcă. „Bu­nă Ziua Iași” reușește, nu pentru pri­ma oară, să transforme moartea unui om, un eveniment tragic, într-un sim­plu „fapt de presă” din care esen­țial este să se stoarcă lacrimogenul și senzaționalul, în pofida decenței.

Însă, pentru că morții nu sînt de ajuns, miercurea trecută a mai apă­rut o chestie. Știrea „Un boschetar, președintele Senatului UTI”, în ca­re Anghel Stanciu, proaspăt ales, este catalogat ca fiind „boschetar” doar pentru că a fost „acuzat (nu este specificat de către cine) în di­verse rînduri de adoptarea unui lim­baj suburban și surprins (din nou, autori necunoscuți) în stare avan­sa­tă de ebrietate” și pentru că bă­ie­ții de la BZI au niște poze cu res­pec­tivul beat. Să fie înțeles, nu sîn­tem (aici vorbesc în numele în­tre­gii redacții) nici pro, nici contra An­ghel Stanciu, iar investirea sa în sus numita funcție nu ne avantajează sau incomodează cu nimic. Observația mea este una singură: dacă din trei poze și două acuze neidentificate un om poate fi numit boschetar, așa și eu, simplu privitor și consumator de media, pot, după „mirosul” articolelor, să spun că o publicație e un gunoi.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top