Piramida gustărilor iuți

1001 de măști Niciun comentariu la Piramida gustărilor iuți 0

Mă uit pe geamul tramvaiului cu speranța că aș putea surprinde ima­ginea unui tîrg în spirit medieaval, cu multă lume, gălăgie și mișcare. Dar în momentul în care ajung în fața ta­ra­belor cu preparate pascale, văd doar corturile păzite de proprietari.

Pe ici, pe colo se mai plimbă cîte un cum­pă­rător rătăcit. Încep călătoria din lo­cul unde văd mai multă lume. „Pro­duse au­tohtone aveți?”, în­trea­bă o fe­meie modest îmbrăcată și gîrbo­vită, adulmecînd o bucată de săpun cu gli­ce­ri­nă. Vînzătoarea care cu un mi­nut în ur­mă se lăuda că marfa ei e a­du­să din Anglia, scoate la văzul cu­ri­oasei niș­te bucăți de ceva alb, care arată mai puțin atrăgător decît protot­ipul de pe masă. „Astea au miros mult mai pu­ternic și nu sînt sinteti­ce, de ce nu le scoateți la vînzare? Să nu credeți că nu vor fi apreciate doar pentru că ara­tă mai urît, sînt le­cu­i­toa­re…”, începe femeia s-o certe cum­pă­tat pe stăpîna expoziției de mirode­nii.

Sănătate să fie!

Părăsesc beția de arome și mă în­drept spre bijuterii, dar pe drum mă îm­piedic de aurul frumos repartizat în borcane ce licărește la soare. Api­cul­to­rul Mihai, văzînd că mă tot uit vră­jită la bogăția dulce de pe tarabă, mă invită la degustare. În timp ce în­cerc să încarc mai multă miere pe țe­pușca de lemn, îmblînzitorul de albini îmi pro­pu­ne, făcîndu-mi cu ochiul, să cum­păr niș­te licoare la cel mai avantajos preț. Con­vinsă de api­cultorul cu dar de negustor, bag mî­na în buzunar cu in­ten­ția de a scoate niș­te bani, dar îmi dau sea­ma că nu-mi pot permite acest lux și-mi în­drept toa­te gîndurile înapoi spre bi­juterii.

„E plecată doamna”, îmi spune ve­­cina standului de giuvaeruri din plas­tic colorat. Pe tejgheaua aceste­ia era făcută o piramidă întreagă nu­mai din borcane cu ceva roșu în ele. „De-ar ști lumea cîtă sănătate are sfe­cla, taraba asta demult at fi fost goa­lă, mai ales că am pus și hrean aco­lo”.

Mai arunc o privire în jur  și dau cu ochii de o vitrină pli­nă de mezeluri la ca­re stă o doamnă îm­bră­ca­tă scump și alege răsfățat cîte un pic din toa­te so­iurile de carne. Mă apropii de ma­­să, mă uit în ochii vîn­zătoarei și-i zic: „e cam puțină lume astăzi…”, iar fe­meia îmi des­tănuie destul de sec că e mai valo­ros un om care vine și cum­pără decît ze­ce care trec și doar se uită.

Daniela VORTOLOMEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top