Operațiunea Goga

Opinia de la centru Niciun comentariu la Operațiunea Goga 0

Sînt lucruri pentru care Dan Bru­­dașcu bagă mîna în foc. Di­rec­torul Casei de Cultură Cluj-Na­po­ca, biograf al lui Octavian Go­ga, le-a spus mereu în gura mare, fără tea­mă. Vara trecută, se afla la Ciu­cea cu un grup de epigramiști, partici­pan­ți la o nouă ediție a Fes­ti­va­lu­lui național „Eterna epi­gramă”, și le vorbea acestora despre sfîrșitul neoficial, dar crunt, al lui Goga.

În mod oficial, poetul transilvănean a mu­rit în urma unui atac cerebral, în­­să Dan Brudașcu – și mai toți să­tenii din localitatea Ciucea, a­co­lo unde s-a petrecut tragedia, pe 7 mai 1938 – merg pe varianta otrăvirii cu băutură. Octavian Goga – om po­li­tic, nu doar poet – trebuia să moa­ră.

Cînd Dan Brudașcu și-a reluat teoria în fața epigramiștilor invita­ți, cîțiva angajați ai muzeului au zis, cu voce scăzută, că nu pot merge pe va­rianta crimei în lipsa dovezilor. Brudașcu s-a enervat și le-a zis să-l dezgroape, dacă nu cred. Există mo­tivația, există condițiile.

Cică Goga stătea în calea lui Ca­rol al II-lea și a proiectelor sale „de distrugere a statului național unitar ro­mân”. „De curînd, studiind docu­mentele păstrate în arhivele CN­SA­S am descoperit frica e­nor­mă pe care Ca­rol al II-lea o nutrea față de O. Go­ga, de vreme ce chiar și a­tun­ci cînd trupul neînsuflețit al poe­tului prim-ministru era transportat la Bu­curești, organele de Siguranță au ur­mărit, pas cu pas, pe tot tra­se­ul de la Ciucea la București, acest tran­sport, raportînd orice detaliu. Nici du­pă înmormîntare, stricta su­pra­ve­ghere a apropiaților săi nu a înce­tat”, explică Dan Brudașcu. Cică și parastasele au fost supravegheate.

După scena tensionată de la Ci­ucea, niște ziare din Cluj au fă­cut o știre, iar dovezile au început să ia­­să la lumină, din praful micilor is­torii: un profesor clujean i-a adus la cunoștință că un anume Rusalim Pis­coi, care a lucrat mai întîi ca a­ju­tor de birjar și apoi ca grădinar pe domeniul de la Ciucea al lui Go­ga, a fost martor al otrăvirii lui Go­ga: „Această persoană și-a redactat me­moriile legate de acest eveni­me­nt. Ele mi-au fost predate în co­pi­e de profesorul clujean”.

Lucrurile trebuie lămurite o­da­tă pentru totdeauna, ciucenii nu pot și nu tre­buie să trăiască în această in­cer­ti­­tudine: „În momentul de față, e­xis­tă tehnici și aparatură aferentă, î­nalt performantă, care pot stabili cu precizie maximă cauzele decesului, inclusiv în cazul vechilor fa­ra­o­ni din urmă cu mii de ani”. Un de­ces de acum șapte decenii ar fi un mi­zi­lic.

Ar fi multe lucruri de zis des­pre Goga. O lucrare publicată recent de biograf – ce-i drept, într-un număr re­dus de exemplare – numără nu mai puțin de 1.102 pagini în format A4. Lucrarea ar fi trebuit să apară în volum, într-un tiraj adecvat. Din motive necunoscute, asta nu s-a întîmplat încă.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top