Operațiunea Goga
Opinia de la centru 11 aprilie 2012 Niciun comentariu la Operațiunea Goga 0Sînt lucruri pentru care Dan Brudașcu bagă mîna în foc. Directorul Casei de Cultură Cluj-Napoca, biograf al lui Octavian Goga, le-a spus mereu în gura mare, fără teamă. Vara trecută, se afla la Ciucea cu un grup de epigramiști, participanți la o nouă ediție a Festivalului național „Eterna epigramă”, și le vorbea acestora despre sfîrșitul neoficial, dar crunt, al lui Goga.
În mod oficial, poetul transilvănean a murit în urma unui atac cerebral, însă Dan Brudașcu – și mai toți sătenii din localitatea Ciucea, acolo unde s-a petrecut tragedia, pe 7 mai 1938 – merg pe varianta otrăvirii cu băutură. Octavian Goga – om politic, nu doar poet – trebuia să moară.
Cînd Dan Brudașcu și-a reluat teoria în fața epigramiștilor invitați, cîțiva angajați ai muzeului au zis, cu voce scăzută, că nu pot merge pe varianta crimei în lipsa dovezilor. Brudașcu s-a enervat și le-a zis să-l dezgroape, dacă nu cred. Există motivația, există condițiile.
Cică Goga stătea în calea lui Carol al II-lea și a proiectelor sale „de distrugere a statului național unitar român”. „De curînd, studiind documentele păstrate în arhivele CNSAS am descoperit frica enormă pe care Carol al II-lea o nutrea față de O. Goga, de vreme ce chiar și atunci cînd trupul neînsuflețit al poetului prim-ministru era transportat la București, organele de Siguranță au urmărit, pas cu pas, pe tot traseul de la Ciucea la București, acest transport, raportînd orice detaliu. Nici după înmormîntare, stricta supraveghere a apropiaților săi nu a încetat”, explică Dan Brudașcu. Cică și parastasele au fost supravegheate.
După scena tensionată de la Ciucea, niște ziare din Cluj au făcut o știre, iar dovezile au început să iasă la lumină, din praful micilor istorii: un profesor clujean i-a adus la cunoștință că un anume Rusalim Piscoi, care a lucrat mai întîi ca ajutor de birjar și apoi ca grădinar pe domeniul de la Ciucea al lui Goga, a fost martor al otrăvirii lui Goga: „Această persoană și-a redactat memoriile legate de acest eveniment. Ele mi-au fost predate în copie de profesorul clujean”.
Lucrurile trebuie lămurite odată pentru totdeauna, ciucenii nu pot și nu trebuie să trăiască în această incertitudine: „În momentul de față, există tehnici și aparatură aferentă, înalt performantă, care pot stabili cu precizie maximă cauzele decesului, inclusiv în cazul vechilor faraoni din urmă cu mii de ani”. Un deces de acum șapte decenii ar fi un mizilic.
Ar fi multe lucruri de zis despre Goga. O lucrare publicată recent de biograf – ce-i drept, într-un număr redus de exemplare – numără nu mai puțin de 1.102 pagini în format A4. Lucrarea ar fi trebuit să apară în volum, într-un tiraj adecvat. Din motive necunoscute, asta nu s-a întîmplat încă.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu