Jurnalul unei sărăcii

Șah-mat Niciun comentariu la Jurnalul unei sărăcii 0

Petru are 55 de ani. Picioarele groa­se ca niște butuci de stejar uscat și ve­ne­le groase, aproape să explodeze, a­nun­ță boală grea. E gras, ochii al­baș­trii îi înfundă orbitele acoperite de șu­vi­țe de păr alb, nespălat cu lunile. Pe­tru are 55 de ani și a fost paznic. Nevastă-sa poartă cu ea toate bolile pămîntului. Plăpîndă, cu ochii mijiți sub sprîncene subțiri, jinduiesc la mîncare cînd se uită spre singura găină care aleargă în cur­tea pustie de orătănii. Doi cîini la­tră într-un colț. Unul într-o cușcă fără tavan, un al doilea sub un braț de co­ce­ni uscați.

Petru are 55 de ani, a fost paznic și merge în sat cu ziua de muncă. Bor­de­­iul în care stau soții Pușcașu ap­roa­pe stă să se prăbușească. Un par și un cu­ier din fier susțin tavanul spart, prin­tre care se văd bucăți de lut amestecat cu foi de porumb. Se vede cerul pe la col­țuri și din spatele icoanei cu Mîn­tu­itorul vine aer rece, de iarna. Firele de curent electric se întîlnesc în mij­lo­cul camerei inutil. Becul în casa so­ți­lor Pușcasu nu se mai aprinde din 2008. Nimeni nu a schimbat becul. Nici nu știu dacă mai funcționează. Și oricum da­că ar funcționa nu ar avea cu ce plăti cu­rentul.

Petru are 55 de ani, a fost paznic, merge în sat cu ziua de muncă și în sea­ra asta a mîncat o bucată de mă­mă­li­gă. Ieri tot o bucată de mămăligă cu o farfurie de ciorbă cu fasole. Zeamă chio­ară, zîmbește jenat bărbatul, că fa­so­le mai puțin, costă. Pe masa din că­mă­ruță îngustă zace un casetofon ve­chi, rusesc. Singurul în stare să mai reziste vre­murilor șubrede. A rămas fără bu­ton de volum. Merge tot timpul la ma­xim. Oricum, și dacă ar avea butonul, tot degeaba ar fi. Soții Pușcașu stau des­tul de prost și cu auzul. Bani de mîn­care nu sînt, darămite pentru aparate pen­tru ureche. Cînd au bani cumpără ba­terii. Deschid aparatul dimineața, la prînz și seara pe Radio România Ac­tua­lități. Ascultă meteo la jurnal. Ieri a fost senin, dar mîine și poimîine se anunță încălzire și un pic de lapoviță. Nu e bine, spune îngrijorat Petru Puș­ca­șu. Bordeiului aproape crăpat, asta îi mai trebuie, încă o găleată de apa și oa­menii o să doarmă sub cerul liber, mai rău decît cîinii din ogradă, care latră din ce în ce mai tare, spre urlet, a pagubă, în timp ce găina cotcodăcește a ouă. De două luni tot așa face și de­gea­ba, cuibul n-are ouă. O fi vreo di­ha­nie în preajmă.

Petru are 55 de ani, a fost paznic, merge în sat cu ziua de muncă și în se­a­ra asta a mîncat o bucată de mămăligă cu mălai împrumutat, pe o spinare de lem­ne, de la vecina din stînga casei. To­porul știrb în gură lovește lemnul sub­țire furat din pădure. Lemnul verde mai degrabă crapă sub loviturile icnite ale bărbatului. Trosc. Uff. Trosc. Uff. Trosc…. și plămînii icnesc, gura se între­deschide, spatele scîrțîție aproape să crape, bărbatul își ridică burta grea… Gata, nu mai pot. Dimineața a fost la pădure, înainte să se lumineze și a reușit să taie o spinare de lemne. Nu le poate duce tot drumul de unul singu­r. Face zece pași se oprește. Face zece pași se oprește. De la bordei pînă în buza pădurii sînt doi kilometri. Ne­ves­te-sii îi e frică de pădure. Nu intră, îl așteaptă la intrare în sat. Pe masă cî­te­va monede de 50 de bani și ligheanul cu mălai acoperit de un ștergar soios.

Petru are 55 de ani, a fost paznic, mer­ge în sat cu ziua de munca și în se­a­ra asta a mîncat o bucată de mămăligă cu mălai împrumutat, pe o spinare de lem­ne, de la vecina din stînga casei. Și-a pierdut locul de muncă acum cî­ți­va ani cînd un doctor i-a tăiat carnea, i-a tăiat coasta, i-a scos rinichiul și l-a cusut înapoi. Petru Pușcașu a primit pe un rinichi 100 de dolari și o sută de lei. Și de atunci nenorocirea a săpat la te­me­lia casei și a destinului lui și al ne­ves­te-sii ca o dihanie.

Andrei CIURCANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top