Bookfest, festivalul franțuzist al cărților

Șah-mat Niciun comentariu la Bookfest, festivalul franțuzist al cărților 0

E viermuială mare, ca într-un furni­car în care insecte cu picioare negre și subțiri cară grăbite de toate în spate. Oa­menii se uită în stînga și-n dreapta, o­chesc cărți și își întind apoi brațele sp­re ele. Unii, mai relaxați, le răsfoiesc pe în­delete, îndoaie coperțile, chibzuiesc cu atenție și, cel mai probabil, compară pre­țurile cu cele dintr-o librărie foarte po­pulară. Au venit cu întreaga familie la BookFest.

Pe strada Emil Zola, copii se zben­guie bucuroși că li se îneacă chi­otele în gălăgia tîrgului, pe Victor Hu­go, la stan­dul Speranța TV, se vînd căr­ți de gastro­no­mie, îndreptare de gătit „Re­pede, să­nă­tos și gustos”, o performan­ță la care sîn­tem provocați cu toții, iar pe Jean-Paul Sartre, acolo unde au poposit e­di­turile Polirom, Curtea Veche și Hu­manitas, ne vorbesc poeți, scriitori, cri­tici literari, actori sau jurnaliști. Pînă la toamnă, nu se vor mai înghesui laola­ltă în pavilionul C al centrului ex­po­zi­țional RomExpo atîta proză, poezie, fi­losofie, istorie, cultură și religie. Căr­țile nu vor mai sta ca niște fecioare sfii­te așteptându-și pețitorii ori nu vor a­tîr­na, așa cum o fac la standul francez al Bookfest, pe niște ațe, imitând apa unei bogate fîntîni arteziane.

Bernard Pivot și pomeții Luizei

În urmă cu opt ani, Luiza Vasiliu l-a cunoscut pe Bernard Pivot în una din edițiile emisiunii sale de pe France 2, „Double Je”, pe care a filmat-o în Iași. Pe atunci, Luiza avea 19 ani și „Le Fi­ga­ro” a descris-o drept „o tînără balca­ni­că, supradotată tipică, cu frumoa­sa ei pri­vire fugară și cu obrajii ei rotunjiori pli­ni de modestie”. În urma întîlnirii de sîmbătă, 2 iunie, din cadrul tîrgului – de­numită sugestiv „Amintiri ca­to­di­ce”- femeia cu privirea încadrată de liniile unui creion verde-smarald de lîngă mi­ne o găsește pe Luiza „ferme­că­toa­re”. Așa este, pentru că tînăra jurnalistă stră­lucește de admirație în partea dreaptă a lui Pivot. Și are de ce. Bernard Pi­vot povestește cu un umor ce s-a răspîndit cu ușurință în public cum a venit Char­les Bukowski beat în emisiunea lui de interviuri literare ori cum a băut Vla­di­mir Nabokov în fața camerelor de fil­mat whisky turnat dintr-un ceainic. „Mi-am asumat acest risc. Dacă am e­li­mina toți scriitorii băutori din litera­tu­ră, am rămîne cu un imens spațiu gol”. Și nu a greșit. Participarea la e­mi­siunile sale devenise de-a lungul ce­lor 30 de ani de carieră un soi de cer­tificare a statutului de scriitor în Fra­n­ța, deși „asta mi se pare o perversiune. Ești scriitor pentru că scrii opere origi­na­le, nu pentru că vii în emisiunea mea”, consideră cel care este în continuare un trendsetter în materie de lecturi pen­tru publicul francez.

Houellebecq, stăpînul decandenței

Astăzi însă scriitorii nu se bucură de același prestigiu. Directorii de în­tre­prinderi ori sportivii sînt mai im­por­tanți și mai populari. În fața lui Ho­ria Roman Patapievici, Pivot re­cu­noaște nițel amărît că „Franța nu mai produce maeștri ai gîndirii”.

Șarmul moderatorului este atenuat, în după-amiaza aceleiași sîmbete, de pri­virea cinică a scriitorului francez Mi­chel Houellebecq. Pe masa de la ca­­­re ne privește pe toți ca pe niște sardi­­ne uscate tronează o sticlă și un pet de Tuborg, iar între degetul din mij­loc și inelar se stinge singura țigară din pa­vilion. Nu se fumează, dar lui Ho­ue­llebecq nu-i pasă. Răspunde lent, își lun­gește cuvintele și le înșiră ca niște ru­fe pe o ață și nu zîmbește în nicio po­ză. Și e oarecum firesc să fie așa. A­tun­ci cînd tînăra blondă din față îi pu­ne nedumerită întrebarea „De ce nu ne tra­tați ca pe niște persoane, ci pe ca un bu­chet de semne?”, cei din spate chi­co­tesc. Așa e scriitorul care își lasă per­so­najele să trăiască precum niște pa­ra­zi­ți, apoi le omoară pentru că moartea es­te un lucru firesc. Uneori, acestea se na­sc într-o carte și mor în alta. Nu ne poa­te oferi un exemplu concret, dar ci­ne mai are nevoie de el?

Lina VDOVÎI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top