Să citim cu ochelari de soare

Șah-mat Niciun comentariu la Să citim cu ochelari de soare 0

Spre deosebire de cea din Ro­mâ­nia, presa din State e sinceră cu o treabă: publicațiile spun dinainte clar, fără să lase loc de interpretare și suspiciuni, ce candidat susțin (a­șa-numitul endorsement de la ei). În fe­lul acesta știi dinainte că dacă te ui­ți la FOX primești material foar­te pro-republican și dacă citești Hu­ffington Post ești aliat cu de­mo­cra­ții. Mi se pare o dovadă de profesio­nalism. Da, e în regulă să susții un can­didat ca instituție de presă. Fi­e­ca­re ziar sau televiziune are o di­rec­ție editorială care se poate po­tri­vi sau nu cu politica unui anumit par­tid. În orice caz mi se pare mult mai decent decît cum se face la noi.

Știm cu toții (bine, aproape cu toții) ce hram poartă B1 sau An­te­ne­le, dar cu toate astea se poartă fi­e­care de parcă ei ar fi apărătorii a­de­vărului și ai dreptății și doar ceilalți sînt „goarne”. Nu, la noi toți sînt cu­rați și dacă nu ești de acord cu pă­re­rile vreunuia dintre ei ești ori bă­sist, ori neocomunist.

Mi-ar plăcea mult mai mult ca pu­blicațiile de orice natură din Ro­mâ­nia să își asume de la bun în­ce­put direcția. Înțeleg că există in­te­re­se financiare, e greu să ții o afacere de genul acesta într-o țară în care lu­mea nu este obișnuită să plă­teas­că pentru conținut, și mai înțeleg și că uneori există legături de afaceri în­tre patroni de trusturi și anumiți po­­liticieni. Nu e lăudabil, nici etic sau mo­ral, dar e explicabil. Nimeni nu face muncă de caritate aici. Însă a­su­marea unei poziții ar mai spăla din păcatele astea care fac din jurnalism o treabă mai murdară decît ar trebui să fie.

Mi-e teamă și silă de ce-o să se în­tîmple cu presa românească în ur­mătoarele cîteva săptămîni. De ce­va timp perioadele electorale mur­dă­resc din ce în ce mai mult paginile zia­re­lor și emisiile televiziunilor. Mai ți­neți minte alegerile din 2009, cînd Cotidianul deschidea cu șapte pa­gi­ni despre Băsescu? Mai țineți min­te derapajele din vară, cînd cu tenta­tiva eșuată de referendum? Cu ci­ne o să țină Badea? Cît de violent va fi Banciu? Deja sînt semne că Ro­mâ­nia literară ar fi respins un text despre actuala direcție a Mi­ni­s­te­ru­lui Culturii.

Nu pot decît să îndemn la lă­mîie și răbdare. Citiți ziarele cum ați citi poveștile de copii, curioși, a­mu­zați și neîncrezători. Îmi pare rău să spun asta, dar în presa ro­mâ­neas­că a anului 2012 nimic nu e ceea ce pare.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top