Buncărul din care izvorăște Internetul

1001 de măști Niciun comentariu la Buncărul din care izvorăște Internetul 0

„O oră-i trei lei cincizeci, pentru opt ore dai zece lei.”

Îmi zice iritat bărbatul rotofei din spatele unui birou scorojit. Sînt confuz. Tonul vocii lui pare să mă a­lunge, dar oferta-i menită să te țin­tuiască cît mai mult în scaunele mari din piele ale Internet cafe-ului. Clă­direa micuță, dar plină de calculatoare n-am găsit-o greu. E la cîteva sute de metri mai sus de uni­ver­si­ta­te. „Să-mi dai bani ficși”, zice din nou, parcă mai nervos, operatorul care acum bate agitat cu mo­u­se-ul în masă.

Pereții de la intrare sînt plini de rafturi pe care sînt în­gră­mădite tot felul de cipsuri, covrigei sau ciocolată, țigări și șer­ve­țele. Lîngă ușă stau, ca niște paznici zumzăitori, două frigidere bur­du­șite cu sucuri sau e­ner­gizante, dar și un expresor pentru ca­fea. Pare a fi un fel de buncăr dotat cu tot ce-i tre­buie unui împătimit de jocuri pe calculator și Internet

***

„Băi Castor, dă-mi și mie id-ul de Facebook al blondei de la tine din clasă!”

Spune unul din puștanii care nu par a avea încă buletin. Sînt șase și se cunosc între ei, căci plimbă un pa­chet de țigări pe la fiecare, din care-și iau cîte o țigară. După cî­te­va scîn­tei de la o brichetă aerul se în­carcă brusc de miros de tutun, mingi albe de fum rostogolindu-se pînă-n toate colțurile camerei. „Ce bu­nă-i asta! Uită-te Cap, lasă Metin-ul”, spune un băiat blond, cu cercel într-o ureche și căștile după gît, apoi trage cu sete din luleaua pe care o învîrte între degete. Cel de lîngă el lasă jocul și se întinde spre monitorul băiatului care lasă fu­mul să-i iasă pe nări. Își mușcă bu­za de jos și dă din cap. „De-aș avea pro­fe din astea aș da și eu pe la ore mai des”, răspunde puștiul. Dar nu ză­bovește prea mult în fața pozei căci cineva l-a omorît dincolo de e­cran. Trage o înjurătură scurtă și se în­toar­ce la joc.

***

„Să putrezăsc la pușcărie dacă nu-i așa! Două brichete am luat și vreo patru pachete de țîgări.”

Bărbatul de lîngă mine închide apoi telefonul și începe să tasteze din nou. Are în față un teanc de e­ti­chete de la țigări Winston pe care le ia pe rînd și, după ce apasă vigu­ros cîte o tastă ridică degetul tacticos în aer, apoi apasă cu atenție ur­mătoarea li­teră și tot așa. „Nu prea văd să citesc codurile ca lumea”, se scuză omul tre­cut de 30 de ani vă­zînd că mă uit atent la ce face. „Nu-i lumină aicea”, continuă el schimo­nosindu-și fața într-un zîmbet care lasă să se vadă vreo șase dinți, prin­tre puținii care i-au mai rămas. E o veioză chiar în fa­ța lui, la fel cum sînt la fiecare birou, și aproape o răstoarnă de cîteva ori ridicînd de­ge­tul după o apăsare pe taste, dar la biroul lui tot întuneric e. La fel de beznă-i în toată casa transformată în sală de Internet. Doar mo­nitoarele-s luminate, la fel și chi­purile din fața lor. Numai rotofeiul de la intrare-i ne­gru de supărare, mai negru poate decît atunci cînd am venit.

Mihai ANDREI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top