Rectorul Universității de Medicină nu vrea să facă experimente pe cadavre nerevendicate

Academia de gardă Niciun comentariu la Rectorul Universității de Medicină nu vrea să facă experimente pe cadavre nerevendicate 34

Camera Deputaților a adoptat mar­țea trecută o propunere legislativă care permite universităților cu profil me­dical din România să solicite ca­da­vrele nerevendicate din spitale pentru folosirea lor în scop didactic. Astfel, conform proiectului adoptat cu 323 de voturi „pentru”, serviciile pentru ex­ploa­tarea cadavrelor de la catedrele de anatomie ale universităților vor fi obligate să alcătuiască o listă a spitalelor și cen­trelor de asistență medicală, ur­mînd ca aceste unități să încheie un pro­tocol cu instituțiile de învățămînt su­perior prin care le cedează acestora ca­davrele.

Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași s-a declarat, însă, împotriva acestui proiect de lege. „Este o încălcare a demnității persoanei după deces și eu o consider un fapt grav. Nu putem spu­ne despre un cadavru că devine pro­prietatea statului dacă nu este re­ven­dicat într-un anumit interval de timp. În plus, nu mai sîntem în situația în care să studiem anatomia ca în secolul trecut, există simulatoare, diferite programe prin care studentul trebuie și poate să învețe într-o manieră moder­nă. În universitățile occidentale se mai fac cel mult una – două disecții de­­monstrative pe cadavre, în rest se stu­diază cu ajutorul tehnologiei”, a men­țio­nat prof. univ. dr. Vasile As­tărăs­toa­e. Acesta a explicat că preluarea, conform hotărîrii, în termen de trei zi­le de la notificarea venită din partea unității sanitare, a cadavrelor nu este o soluție pentru lipsa de material didactic înregistrată la ora actuală la UMF Iași.

Mai mult, rectorul instituției de în­vă­țămînt superior a anunțat că va a­ta­ca de­cizia Camerei Deputaților în ins­­tan­ță. „Voi trimite o scrisoare des­chi­să și voi notifica, în acest sens, A­vo­catul Poporului pentru a opri promulgarea acestei hotărîri. Astfel, acesta va ataca propunerea legislativă la Cur­tea Con­sti­tuțională”, a adăugat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

Potrivit documentului aprobat de Camera Deputaților, cadavrele preluate din spitale vor trebui conservate timp de cel puțin 30 de zile înainte de a fi folosite în laboratoarele de di­sec­ție ale universităților. De asemenea, du­­pă utilizarea cadavrelor în scop ști­ințific și de studiu, instituțiile de în­vă­țămînt superior, cu sprijinul pri­mă­riei, ar trebui să asigure servicii fu­ne­rare persoanei decedate.

Anca TOMA

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top