Rectorul Universității de Medicină nu vrea să facă experimente pe cadavre nerevendicate
Academia de gardă 25 februarie 2013 Niciun comentariu la Rectorul Universității de Medicină nu vrea să facă experimente pe cadavre nerevendicate 34Camera Deputaților a adoptat marțea trecută o propunere legislativă care permite universităților cu profil medical din România să solicite cadavrele nerevendicate din spitale pentru folosirea lor în scop didactic. Astfel, conform proiectului adoptat cu 323 de voturi „pentru”, serviciile pentru exploatarea cadavrelor de la catedrele de anatomie ale universităților vor fi obligate să alcătuiască o listă a spitalelor și centrelor de asistență medicală, urmînd ca aceste unități să încheie un protocol cu instituțiile de învățămînt superior prin care le cedează acestora cadavrele.
Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași s-a declarat, însă, împotriva acestui proiect de lege. „Este o încălcare a demnității persoanei după deces și eu o consider un fapt grav. Nu putem spune despre un cadavru că devine proprietatea statului dacă nu este revendicat într-un anumit interval de timp. În plus, nu mai sîntem în situația în care să studiem anatomia ca în secolul trecut, există simulatoare, diferite programe prin care studentul trebuie și poate să învețe într-o manieră modernă. În universitățile occidentale se mai fac cel mult una – două disecții demonstrative pe cadavre, în rest se studiază cu ajutorul tehnologiei”, a menționat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae. Acesta a explicat că preluarea, conform hotărîrii, în termen de trei zile de la notificarea venită din partea unității sanitare, a cadavrelor nu este o soluție pentru lipsa de material didactic înregistrată la ora actuală la UMF Iași.
Mai mult, rectorul instituției de învățămînt superior a anunțat că va ataca decizia Camerei Deputaților în instanță. „Voi trimite o scrisoare deschisă și voi notifica, în acest sens, Avocatul Poporului pentru a opri promulgarea acestei hotărîri. Astfel, acesta va ataca propunerea legislativă la Curtea Constituțională”, a adăugat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.
Potrivit documentului aprobat de Camera Deputaților, cadavrele preluate din spitale vor trebui conservate timp de cel puțin 30 de zile înainte de a fi folosite în laboratoarele de disecție ale universităților. De asemenea, după utilizarea cadavrelor în scop științific și de studiu, instituțiile de învățămînt superior, cu sprijinul primăriei, ar trebui să asigure servicii funerare persoanei decedate.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu