Adevărata față a puterii USL
Cap în cap 4 martie 2013 Niciun comentariu la Adevărata față a puterii USL 0Împinsă treptat în planul al doilea al actualității de inepția și chiar ticăloșia ce par a fi pus stăpînire pe mass media și pe societatea civilă, mineriada din CSM din 25 februarie rămîne un eveniment de o semnificație de-a dreptul cutremurătoare, pe care doar unul sau doi editorialiști au reușit s-o sesizeze (Ioana Ene-Dogioiu și Cristian Câmpeanu). Mai grav este însă că această mineriadă a robelor nu este un eveniment izolat, ci, privită în contextul ultimelor evoluții politice, face parte dintr-o strategie de decuplare a României de UE și de NATO pe care puterea usl-istă nici nu se mai obosește s-o ascundă.
Pe scurt, cel mai grav aspect al revocării judecătorilor Alina Ghica și Cristian Dănileț din CSM este lipsa unei motivări serioase a celor care au executat acest demers. Spun bine „executat”, căci, în absența unor motive întemeiate, sîntem îndreptățiți să vedem aici o crasă manipulare din partea actualului ministru, Mona Pivniceru, apropiată a mult controversatului Mihai Vlasov și mare disprețuitoare a standardelor europene, după cum s-a văzut și cu prilejul recentei sale vizite la Bruxelles. Ce fel de magistrați sînt însă aceia care se lasă manipulați de o mînă de oameni și nu au nici un pic de jenă să pretindă revocarea unor membri CSM sub pretextul „îndeplinirii defectuoase a mandatului”, fără să fie capabili să dea un singur exemplu concret în acest sens? Și, dacă sînt atît de vigilenți la buna funcționare a CSM, cum de nu au cerut revocarea judecătorului Adrian Neacșu, cercetat de DNA pentru conflict de interese? Din păcate, aceștia sînt magistrații noștri, atîta caracter au ei, iar cei care-mi vor cere să nu generalizez, să-mi spună și pe unde au protestat cînd colegii lor au votat revocarea fără temei. Este ca și cum am avea hotărîri judecătorești fără motivare – și cine spune că nu le vom avea în curînd? – sau ca și cînd în locul explicației raționale preferăm forța, fie și forța numărului, căci pe aceasta au invocat-o în mod agresiv reprezentanții asociațiilor profesionale la ședința CSM, cînd le-au răspuns președintei ÎCCJ Livia Stanciu și procurorului general Daniel Morar că motivația constă în cele 1600 de voturi. Aceeași forță a majorității voturilor care a fost invocată, în disprețul legii și al Constituției, și vara trecută în campania pentru suspendarea președintelui Băsescu.
Pe de altă parte, nici nu a fost greu să manipulezi o categorie profesională obsedată de propriile privilegii, care se dorește intangibilă. Nu vor fi fost judecătorii enervați peste măsură de arestările operate în rîndurile lor de DNA? Probabil că da, și au vrut să se răzbune pe procurori și pe toți cei care susțin că nimeni nu este mai presus de lege. Oamenii legii se simt așadar amenințați de lege și de independența justiției. O concluzie contra naturii, dar perfect adecvată realităților românești. Recentele evoluții din justiția românească vor compromite probabil și viitoarele evaluări din cadrul MCV și vor pune aderarea noastră la spațiul Schengen sub zodia incertitudinii. Deja Germania a anunțat că se va opune prin veto stabilirii unei date a aderării pentru România și Bulgaria. Răspunsul guvernului român, exprimat de ministrul de externe Titus Corlățean cu binecuvîntarea premierului Victor Ponta, confirmă însă cele mai sumbre anticipări: dacă Europa nu ne vrea în Schengen, nici noi nu vom mai dori să aderăm. Cu alte cuvinte, dacă UE insistă să ne ceară o justiție curată și un angajament ferm împotriva corupției, UE nu ne mai interesează. Înțelegem de fapt că USL nu are nici o intenție să continue reformele cerute de UE în justiție, ci dorește să ne decupleze de Europa și să ne orienteze către țările arabe, la care visează ministrul Corlățean. Aservirea CSM, organism crucial pentru desemnarea viitorului procuror general, al procurorului șef al DNA și al viitorului președinte al ÎCCJ, face parte și ea din acest plan politic, gîndit probabil de Ion Iliescu și de Dan Voiculescu. Reacția opoziției politice și a societății civile este însă dezamăgitor de anemică.
Si uite așa, în spatele dezbaterilor fără miză și al isteriei mediatice pe tema animalelor fraților Cămătaru, somnul rațiunii este pe cale să nască un monstru mare cît viitorul României. Nicicînd nu a fost mai actual titlul imnului național, Deșteaptă-te, române! Deșteaptă-te așadar, române-cetățean european, cît mai ai vreme și drepturi, și, pentru numele lui Dumnezeu, nu te culca la loc!
Rodica CULCER
Adaugă un comentariu