Iubirea de un veac care a învins două războaie
Povești fără timbru 27 martie 2013 Niciun comentariu la Iubirea de un veac care a învins două războaie 3Dacă te încurci pe ulițele comunei Brăești din județul Botoșani și întrebi de locuința Elenei Pohoață, oamenii o să se oprească și o să-și dea jos pălăria din cap în semn de respect. O cunoaște oricine, fie ca bătrîna care tocmai a împlinit 100 de ani, ori ca fost deputat în Marea Adunare Națională, în timpul regimului comunist, membră a Consiliului Parohial din comună sau ca văduva de război a lui Mihai Pohoață. Însă mai presus de toate o cunosc pentru darul de a povesti și pentru puterea de care a dat dovadă pe tot parcursul vieții sale, pe care și-a ghidat-o după vorbele soțului său: „tu să ai grijă de băiat ca de ochii din cap.” Pe care chiar și după 70 de ani încă îl mai așteaptă să îi deschidă poarta și să se întoarcă de la război.
Intri în casa bătrînei ca într-un loc al copilăriei tale. Te apleci ca să nu atingi pragul de sus cu fruntea și dai cu ochii de o plită pe care stau cîteva lemne la uscat lîngă un pat mic și primitor, ca al unei bunici. Cu perne colorate și pături moi în care ai putea să te afunzi de tot. Așa te și poftește, „în bojdeuca lui Creangă”, unde nu te descalți și unde televizorul anunță ultimele știri din țară. E aproape de înserare, iar tanti Ileana, așa cum este cunoscută în sat, „nu doarme, ascultă la televizor pînă tîrziu cu ochii închiși”, după cum ne spune nora ei, o femeie de 70 de ani uscățivă și mai palidă decît soacra. „Eu toată ziua îs cu ochii în televizor, de dimineață cînd îmi aduce nora mea cafeaua și pînă seara tîrziu. Îi știu pe toți hoții care trăiesc pe spatele nostru și care ar trebui puși în țeapa lui Vlad Țepeș, că am trăit destul în întuneric și mizerie”, spune răspicat ridicînd mîinile firave în sus.
Fericirea
Tanti Ileana zîmbește fericită ori de cîte ori cineva i se așază pe pat. Începe să îți povestească orice, uneori chiar și fără să îi ceri. Cel mai important lucru pentru ea e că, în atîția ani, nu a fost niciodată bolnavă și spune rîzînd că „cei care se plîng că-s bolnavi se prefac, nu au chef să muncească”. Pe masă are un volum scorojit, mic, în care stau proptite mai multe semne de carte. Volum pe care, chiar și la cei 100 de ani, îl citește fără ochelari. Sub lumina palidă a becului, fața îi pare aproape roșie, asemenea unei piersici abia coapte, cu obraji încă rotunzi și cu ochi mici care sînt mereu umezi.
Fericirea ei cea mai mare se leagă de aniversarea celor o sută de ani „bătuți pe muchie, ani triști și fără bucurii”. Nu a reușit în timpul vieții să se bucure de vreo clipă, dar s-a simțit „ca o prințesă” atunci cînd a împlinit o sută de ani și cînd a fost sărbătorită de toată suflarea școlii din sat, de copii, de nepoți și strănepoți. „Cine vine să mai vorbească cu mine, asta îi spun prima dată: că am trăit cel mai fericit moment, care parcă a șters una cîte una, toate tristețile mele”, spune rîzînd. „Și cînd am mai văzut că m-au primit cu atîtea cadouri, tort și flori, am zis că asta e culmea.” Acea zi o mai numește „sărbătoarea sărbătorilor ” sau cel mai fericit moment din toată viața. Și asta pentru că bucurii nu a avut, fiind văduvă de război încă de tînără și rămînînd să își împartă viața cu munca de orice fel. „Dacă mergeam la petreceri, mai întîi plîngeam și apoi începeam să servesc ceva. Fiecare femeie punea bărbatul lîngă ea, vorbea, rîdea, eu trebuia să-mi văd de treburile mele”, adaugă cu o voce care se stinge ușor.
Războiul
Tristețea ei a pornit odată cu Primul Război Mondial, cînd a rămas orfană de tată și cînd, stînd la lumina opaițului, vedea forfota de afară, prin ochii unui copil de trei ani. „Iarna, cînd auzeam cîinele lătrînd la poartă, bunicul îi spunea bunicii mele: «Prociră, scoală-te că tre’ să fie lume sub poartă că vin după foc». Nu existau chibrituri, iar bunicul meu făcea rost de la un evreu din Dorohoi”, povestește bătrîna schițînd amintirea în imagini. Îmi spune că mizeria celor două războaie a fost greu de spălat. Pentru că apa nu a curățat ceea ce au lăsat luptele în urmă, ci acestea i-au luat cei mai dragi bărbați din viața ei. Pe primul, tatăl său, nici nu a apucat să îl cunoască, murind în 1916, cînd ea avea doar trei ani, iar pe cel de-al doilea, Mihai Pohoață, soțul său, la doar un an de la căsătorie, în 1944. „Cînd a plecat atîta mi-a spus: cînd mă întorc nu vreau să găsesc nimic, doar pe tine și băiat. Restul o să facem împreună.” Însă nu s-a mai întors, chiar dacă tanti Ileana l-a așteptat aproape 70 de ani. „Cu speranță am trăit o viață. Cînd auzeam prin pod o pisică ceva, credeam că e el și îmi bate la geam”, spune bătrîna cu o voce stinsă. Vestea că soțul ei a murit a primit-o de la un bărbat din sat.
„ – Ileană, ia spune tu cîți copii ai: unul sau doi?
– Vai de mine, lasă-mă, nu mă întreba, spune ce știi de Mihai.
– Să știi că eu l-am îngropat cu mîinile mele la Mănăstirea Târgu Neamț.”
Și așa scrie și pe certificatul de deces: mort la 4 mai 1944, în Dealul Plăieșilor. Și-ar fi dorit măcar să viziteze pămîntul sub care odihnesc rămășițele soțului său, însă bărbatul care i-a adus vestea a murit fără să apuce să îi spună unde e mormîntul. „Cînd am venit din sat, mama mea a ieșit cu băiatul în brațe la poartă. Era mititel, să fi avut vreo patru anișori. Cînd m-a prins de după gît, am început a plînge, să mă distrug, nu altceva. Mi-aș fi dorit să nu mai trăiesc nici un ceas, ce să fac eu singură cu astea două mîini?”
Singurătatea
Rămasă văduvă, tanti Ileana a știut că trebuie să își ascundă supărările muncind și nimeni să nu-i știe slăbiciunile. De aceea, în perioada comunistă a fost deputat de județ pentru Marea Adunare Națională. „Trebuia să merg la Sfatul Popular, la Miliție, la școală și grădiniță”, spune numărînd pe degete atribuțiile avute. „Și mi-au zis: «dacă găsești ceva care nu e în regulă, îi prinzi de rever și uite așa le faci și nimic nu o să ți se întîmple»”, adaugă imitînd o zgîlțîială puternică.
Însă nu a profitat de puterea de control și de decizie pe care o avea la nivelul județului, ci a fost mereu corectă, iubindu-i în primul rînd pe cei săraci. „Așa de proastă eram că îmi vedeam de treaba mea”, spune amuzată bătrîna. Dar nu putea suporta minciuna și nedreptatea și i se rupea sufletul cînd venea vorba despre suferința vreunui copil. „Într-o zi, au venit două femei din Poiana, un sat care aparține de comună, și au spus că educatoarea le fură copiilor mîncarea și lor le dă numai ciorbă goală. Și dacă nu fac dreptate, ele merg mai departe la Botoșani. «Stați așa», le-am zis eu. Că se rezolvă.” A cerut o căruță de la Primărie și a plecat să vadă cu proprii ochi care este adevărul. Acolo a găsit în jurul unei mese strînși cîte trei copii care tocmai terminaseră de mîncat, însă nici urmă de firimituri de pîine, doar castronele goale. „Erau niște pui de țigănași amărîți, numa’ albaștri de foame. Îi întreb ce au mîncat, toți în cor «ciorbă, ciorbă, ciorbă». Iar pe plită era o oală mare de mîncare cu bucățele de carne de vită prin ea. «Ei doamnă, ia zi matale ce le dai să mănînce copiilor ăstora?», zic eu. «Te rog să te înduri de mine, am un bărbat bolnav acasă și copil mic, promit că n-o să mai găsești copiii ăștia flămînzi, numai să nu zici mai departe că mă dau ăștia afară.»” Și a iertat-o, cu condiția ca pe viitor să aibă grijă de „puii de țigănaș” ca de proprii copii. La ieșirea din grădiniță o așteptau cele două mame cu cîte un băț în mînă, cu ochii căscați de nerăbdare. „Ei, i-am dat o amendă zdravănă, să o țină minte. Acuma mergeți liniștite acasă”, își amintește bătrîna.
Tot mizeria războaielor i-a dat putere atît cît să își poată crește copilul, indiferent că a fost vorba de foamete sau alte lipsuri. „Porneam la drum pînă în Bucovina, 70 de kilometri cam așa, pe jos, încălțată cu opinci și îmbrăcată cu pantalonii de muncitor ai bărbatului meu după făină, cartofi, fasole, orice prindeam și puteam căra cu spatele.” Însă ea nu mînca și cîte o jumătate de săptămînă pentru că i se rupea inima ori de cîte ori băiețelul o trăgea de fustă și îi spunea că îi e foame. „Uneori mergeam și cîte două zile pînă să ajung într-o localitate și acolo nu mă mai primea nimeni ca să înoptez. Într-una din dăți am întîlnit un bărbat de la noi din sat care avea o sanie trasă de boi. Și eu mi-am făcut culcuș într-un ungher cu boii, iar dimineața, omul care a dormit într-o căsuță de pe acolo a zis «mai bine că ai stat aici, eu tot îs plin de păduchi», o așa mare mizerie aveau să fie zilele alea”, spune împreunîndu-și mîinile în poală.
Liniștea
Credincioasă a fost dintotdeauna, însă tot singurătatea a făcut-o să își petreacă mult timp la biserică, în brațele lui Dumnezeu. Patruzeci de ani acolo și-a găsit mîngîierea și liniștea pe care nu le-ar fi putut găsi în altă parte. Și chiar dacă vremurile nu permiteau aproprierea de cele sfinte, fiind în timpul regimului comunist, „cînd era golănie mare”, preotul nu lua nici o decizie pînă nu vorbea mai întîi cu membrii Comitetului Parohial din care tanti Ileana făcea parte. Însă greul și mizeria s-au prins de cizmele comuniștilor care intrau încălțați în biserică. „Era tot într-o iarnă, frig și viscol cînd a venit un comunist și a intrat încălțat în altar, cu căciula pe cap, căutîndu-l pe preot. «În trei minute te îmbraci, iei toată lumea din biserică și vii la ședință. Ți-ai adunat aici oamenii pentru bani și noi stăm și te așteptăm degeaba?» «Da, da», a zis preotul tremurînd.”
Tanti Ileana parcă vede și acum ochii întrebători ai părintelui care îi cereau să salveze cumva situația și să își poată termina slujba. Așa că și-a făcut curaj și a ieșit în urma comunistului. „Costică, ia stai să îți spun ceva. Părintele nu poate ieși, lumea s-a agitat și nu îl lasă să plece pînă nu își face rînduiala. Mergi tu liniștit că nu mai poate ajunge la ședință”, spune ducîndu-și degetul arătător la gură, a aducere aminte. Recunoaște că atunci biserica era pe muchie de cuțit și că dacă nu aveai destulă credință în tine, te lăsai păgubaș. Dar măcar atunci nu existau atîtea fărădelegi cum există acum. „Eu duceam vitele pe Valea Morii vara și le aduceam toamna acasă și nu le fura nimeni. Lucram cît lucram cu plugul și seara acolo îl lăsam, însă nici vorbă să dispară. Nu erau atîtea omoruri sau hoții cum sînt acuma. Dar nu era bine pentru că te oprea de la biserică, am avut un frate care a făcut nuntă iarna ca să nu se afle și tot s-a răsuflat și l-au dat afară pe preot.”
Și cînd și-a sărbătorit ziua, tot la biserică și-a dorit să fie, să se simtă liniștită acolo, mai aproape de Dumnezeu. Chiar dacă a trecut mai bine de o lună de cînd a împlinit o sută de ani, bătrînica încă mai primește urări de la oamenii din sat. „Zilele trecute o venit veterinarul pe la noi, o întrebat ce mai fac și o zis să ating și 110 ani de acu’. Am ieșit eu în pragul ușii și i-am zis să vină și atunci să mă vadă, dar să aibă la subsuoară un hîrleț și o lopată să mă scoată de la cimitir”, spune rîzînd sănătos. Nu se simte bolnavă deloc și nu se poate plînge de nici o durere pe care să o poată vindeca vreun medic. Își amintește că a început de curînd Postul Paștelui și că întotdeauna a postit. „Și asta de la patru-cinci anișori cînd mama ne îmbrăca cu niște cămășuci pînă la genunchi și ne ducea la preot acasă să ne împărtășească. Cînd ne dădea împărtășania, noi ne dădeam repede în dosul mamei. «Anică, tu le spui copiilor să nu mănînce de frupt că le tai limba, nu?» Și adevărat era. Niciodată n-am mîncat de frupt în postul ăsta”, și tușește scurt. De ziua ei i-au fost alături și cele două nepoate din partea unicului fiu, care își amintesc de bunica lor ca fiind primul lor povestitor. „Are un dar deosebit în a istorisi, este foarte plăcut să o asculți. Cînd ne adunam, seara la foc, și începea să ne spună prin ce a trecut și cum, nu o lăsam pînă nu termina. Și a doua zi o luam de la capăt”, spune Lăcrămioara, cea mai mare dintre nepoate.
Iar bătrînica nu a obosit povestind și ar putea sta o noapte întreagă de vorbă. Dar ceasul de pe perete care îmbracă întreaga încăpere într-o liniște surdă bate ora opt seara. Cele două mîini pe care acum 70 de ani nu le considera de ajuns pentru o viață de femeie, îi stau strînse în poală. Arată una dintre ele și spune că a fost ruptă și încă e umflată. Să le fi avut pe amîndouă sănătoase, ar mai fi trăit o viață și ar fi făcut măcar tot cît a făcut pînă azi. Doar să știe că într-un final îi va bate la ușă bărbatul său.
Mădălina OLARIU
Adaugă un comentariu