Țara din stenograme

Cap în cap Niciun comentariu la Țara din stenograme 13

Mă declar fascinat de ste­no­gra­me­le scurse de prin ma­rile dosare ale ultimilor ani. Dincolo de su­biec­tul în sine, am căutat mereu a­pe­lativele și lingușelile subtile, m-am delectat cu înjurături a­mi­cale, ticuri stupide și mi­rări. Lim­ba­jul cifrat sau doar imbecil, ca­rac­te­rizările me­morabile, compli­ci­tă­ți­le nebănuite compun adevăratul chip al României de sus, al ma­ha­la­lei poleite. De pildă, i-aș da un pre­miu omului de afaceri Dorin Co­coș, autorul celebrei replici: „Sîn­tem prea puțini oameni de valoare în țara asta ca să ne certăm între noi”. O carte care să cu­prindă interceptări de felul acesta ar de­veni un relevant letopiseț con­tem­poran.

Ditamai patronul de trust are mereu un caiet în care-și notează prețioasele vorbe ale lui „tati”.

Ultima tranșă de stenograme a venit zilele trecute, în dosarul de șantaj în care sunt an­che­tați directorul gene­ral al Antena Group, So­rin Alexandrescu, omul de afaceri Dan Voi­cu­lescu și fiica sa, Ca­me­lia. Reiese de acolo că di­tamai pa­tro­nul de trust de presă are me­reu un caiet în care-și notează pre­ți­oasele vorbe ale lui „tati”.

„Dan Voiculescu: Urmează…

Camelia Voiculescu: Stai să-mi scriu. Da.”

Erau de notat cu totul trei cu­vinte: „plîn­gere penală prea­la­bilă”. Prea multe pentru me­moria unui mogul în devenire. Cam așa se conduce un trust de presă în Ro­mâ­nia. Oameni care zîmbesc din fotografii de studio prin reviste glo­ssy cu mîinile încrucișate a au­to­ritate nu sînt în stare să lege trei cu­vinte. Sînt tot mai convins că nu con­tractele de sponsorizare du­bioase ori manipulările grosolane au adus presa la nivelul de cre­di­bilitate de azi, ci prostia pu­ră iz­vo­râtă din oamenii care vorbesc cu „decît” și în­tre­ți­nu­tă de ar­ma­te­le de lingăi de sub ei.

Să luăm cazul „Antena 3”, „post supus represiunii”, după cum se laudă într-o ștampilă pusă în colțul ecranului. Orice-ar fi, nu-l pot bănui pe autorul unei com­pa­ra­ții între protestatarii anti-Roșia Montană și pu­blicul strâns pentru un concert că ar fi vreun „geniu al răului”. Omul a vrut doar să ducă la un alt nivel ame­nințarea șco­lă­rească „tata lucrează la armată și a­duce armata și-l bate pe taică-tu”. Vorbele goale, amenințările seci, ti­că­loșia tembelă sînt esența Ro­mâ­niei care se prelinge din televizor la ore de maximă audiență.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top