Țara din stenograme
Cap în cap 7 octombrie 2013 Niciun comentariu la Țara din stenograme 13Mă declar fascinat de stenogramele scurse de prin marile dosare ale ultimilor ani. Dincolo de subiectul în sine, am căutat mereu apelativele și lingușelile subtile, m-am delectat cu înjurături amicale, ticuri stupide și mirări. Limbajul cifrat sau doar imbecil, caracterizările memorabile, complicitățile nebănuite compun adevăratul chip al României de sus, al mahalalei poleite. De pildă, i-aș da un premiu omului de afaceri Dorin Cocoș, autorul celebrei replici: „Sîntem prea puțini oameni de valoare în țara asta ca să ne certăm între noi”. O carte care să cuprindă interceptări de felul acesta ar deveni un relevant letopiseț contemporan.
Ditamai patronul de trust are mereu un caiet în care-și notează prețioasele vorbe ale lui „tati”.
Ultima tranșă de stenograme a venit zilele trecute, în dosarul de șantaj în care sunt anchetați directorul general al Antena Group, Sorin Alexandrescu, omul de afaceri Dan Voiculescu și fiica sa, Camelia. Reiese de acolo că ditamai patronul de trust de presă are mereu un caiet în care-și notează prețioasele vorbe ale lui „tati”.
„Dan Voiculescu: Urmează…
Camelia Voiculescu: Stai să-mi scriu. Da.”
Erau de notat cu totul trei cuvinte: „plîngere penală prealabilă”. Prea multe pentru memoria unui mogul în devenire. Cam așa se conduce un trust de presă în România. Oameni care zîmbesc din fotografii de studio prin reviste glossy cu mîinile încrucișate a autoritate nu sînt în stare să lege trei cuvinte. Sînt tot mai convins că nu contractele de sponsorizare dubioase ori manipulările grosolane au adus presa la nivelul de credibilitate de azi, ci prostia pură izvorâtă din oamenii care vorbesc cu „decît” și întreținută de armatele de lingăi de sub ei.
Să luăm cazul „Antena 3”, „post supus represiunii”, după cum se laudă într-o ștampilă pusă în colțul ecranului. Orice-ar fi, nu-l pot bănui pe autorul unei comparații între protestatarii anti-Roșia Montană și publicul strâns pentru un concert că ar fi vreun „geniu al răului”. Omul a vrut doar să ducă la un alt nivel amenințarea școlărească „tata lucrează la armată și aduce armata și-l bate pe taică-tu”. Vorbele goale, amenințările seci, ticăloșia tembelă sînt esența României care se prelinge din televizor la ore de maximă audiență.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu