La Iași se poate diagnostica, în premieră, predispoziția la cancer
Academia de gardă 19 ianuarie 2014 Niciun comentariu la La Iași se poate diagnostica, în premieră, predispoziția la cancer 11După ce anul trecut a fost înființat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași un Departament de Oncogenetică, la începutul acestui an s-a încheiat utilarea completă a acestuia.
Prin intermediul acestuia se poate depista riscul ereditar de apariție a cancerului ovarian, mamar și de colon. „Programul se adresează tuturor persoanelor cărora medicul oncolog sau specialist le-a spus că exisă un potențial risc ereditar. Avînd în vedere că noi am făcut toate eforturile pentru a ajunge la standardele europene și populația din România trebuie să beneficieze de această oportunitate la fel ca și în alte țări. Noi vorbim foarte mult despre prevenire, însă facem foarte puțin”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, decan al Facultății de Medicină UMF și directorul Departamentului de Oncogenetică. Pentru a beneficia de acest program, aceștia trebuie să îndeplinească o serie de criterii. Printre acestea se numără existența a cinci-șase cazuri de cancer înregistrat pe linie maternă sau paternă.
100 de teste gratuite
După ce dosarele depuse de potențialii pacienți vor fi studiate de cei 20 de specialiști care fac parte din proiect, identificarea riscului se va face prin recoltare de sînge, rezultatul urmînd să fie cunoscut după o perioadă de 8-12 luni. Dacă în urma rezultatelor se ajunge la concluzia că persoanele prezintă astfel de risc, vor intra într-un Program de Supraveghere Oncogenetică Personalizată care presupune monitorizare intensivă, chimioprevenție și chirurgie profilactică. O analiză de acest gen costă 3.000 de euro, în cazul unui test complet și 300 de euro pentru verificarea rezultatului pentru rudele unui pacient deja investigat.
Momentan, prin intermediul Fundației „Grigore T. Popa”, există o finanțare pentru ca 100 de persoane să beneficieze în mod gratuit de acest test. Primele recoltări au fost efectuate în laboratorul de Diagnostic Molecular al Departamentului de Oncogenetică la sfîrșitul săptămînii trecute.
La testul experimental au participat cinci persoane, rezultatele urmînd să fie aflate.
Iașul este singurul loc din România unde funcționează un departament de Oncogenetică unde se poate efectua diagnosticul molecular al predispoziției ereditare la cancer mamar și ovarian.
Mădălina OLARIU
Adaugă un comentariu