La Iași se poate diagnostica, în premieră, predispoziția la cancer

Academia de gardă Niciun comentariu la La Iași se poate diagnostica, în premieră, predispoziția la cancer 11

După ce anul trecut a fost în­fi­ințat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași un Departament de­ Oncogenetică, la începutul a­cestui an s-a încheiat utilarea com­pletă a acestuia.

Prin intermediul acestuia se poa­te depista riscul ereditar de a­pariție a cancerului ovarian, ma­mar și de colon. „Programul se a­dre­sează tuturor persoanelor că­rora medicul oncolog sau spe­cia­list le-a spus că exisă un potențial risc ereditar. Avînd în vedere că noi am făcut toate eforturile pentru a ajunge la standardele euro­pene și populația din România tre­buie să beneficieze de această oportunitate la fel ca și în alte țări. Noi vorbim foarte mult despre pre­venire, însă facem foarte puțin”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, decan al Facultății de Medicină UMF și directorul Depar­ta­men­tu­lui de Oncogenetică. Pentru a be­neficia de acest program, aceștia trebuie să îndeplinească o serie de criterii. Printre acestea se numără existența a cinci-șase cazuri de can­­cer înregistrat pe linie maternă sau paternă.

100 de teste gratuite

După ce dosarele depuse de po­tențialii pacienți vor fi studiate de cei 20 de specialiști care fac par­te din proiect, identificarea riscului se va face prin recoltare de sîn­ge, rezultatul urmînd să fie cu­n­os­cut după o perioadă de 8-12 luni. Da­că în urma rezultatelor se a­ju­n­ge la concluzia că persoanele ­pre­zin­tă astfel de risc, vor intra într-un Pro­­gram de Supraveghere Onco­ge­netică Personalizată care presu­pune monitorizare intensivă, chi­mi­oprevenție și chirurgie profi­lac­tică. O analiză de acest gen costă 3.000 de euro, în cazul unui test complet și 300 de euro pentru ve­rificarea rezultatului  pentru ru­dele unui pacient deja investigat.

Momentan, prin intermediul Fundației „Grigore T. Popa”, exis­tă o finanțare pentru ca 100 de per­soane să beneficieze în mod gratuit de acest test. Primele recoltări au fost efectuate în laboratorul de Diagnostic Molecular al Departa­men­tului de Oncoge­ne­tică la sfîr­șitul săptămînii trecute.

La testul experimental au participat cinci persoane, rezultatele urmînd să fie aflate.

Iașul este singurul loc din România unde funcționează un departament de Oncogenetică un­de se poate efectua diagnosticul molecular al predispoziției eredi­tare la cancer mamar și ovarian.

Mădălina OLARIU

Autor:

Mădălina OLARIU

Secretar general de redacție Opinia studențească, student în anul I master la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top