Cerneala, motiv de taifasuri

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Cerneala, motiv de taifasuri 13

Pe 3 martie, galeria „Dana” s-a transformat într-un lăcaș plin de priviri piezișe. Dar nu au fost ale publicului, care a venit să admire operele pictorului și eseistului ieșean, Traian Mocanu, ci chiar ale operelor sale din expoziția de grafică, pictură și carte, „Ate­lierul”.

Din vorbă în vorbă, fiecare par­ticipant a găsit cîte o nouă des­criere pentru opere, dar toți se sim­țeau ca și cum erau urmăriți cu coada ochiului tocmai de către lucrărie expuse. Faptul că nu aveau culori, fundalul era inexis­tent, alb, dar formele bizare și sce­nariile care se nășteau din aceste lucrări, păreau să capteze nu numai atenția, ci întreaga ființă. Unii au stat și minute în șir cu mîna la bărbie și au încercat, par­că, să deslușească un secret văzut de ei.

Prof. univ. dr. Cătălin Bor­dei­anu, de la Universitatea „Petre An­­drei” din Iași a povestit, într-un ritm păsuit despre verni­sajul și lan­sările de cărți de poezie ale lui Traian Mocanu. „Poate că in­gra­ti­tudinea ieșeană face ca aceste ope­re să rămînă cunoscute doar de către un public mai restrîns, însă chiar și cu acei cîțiva, versu­rile din operele ese­istului ne îm­ping să facem acel pas spre ad­mi­rație, spre frumos”. Din ultimele sale apariții, „Ate­lierul I”, „Ate­lie­rul II” „Mielul de apă” au fost ultimele volume ale artistului ieșean, ofe­rite publicului în ver­ni­sajul cu jazz, îmbinate cu schițele pe care le-a descris, parcă, în colecția de poezii.

Scri­itorii Emilian Marcu și Ho­r­ia Zilieru au fost primii care le-au citit și din recenzia lor a reieșit o legătură, cel puțin la nivel de ima­gine, între poezii și operele gra­fice. Dar, în timp ce discutau unul cu celălalt, recenzia lor s-a transfor­mat într-o convorbire despre fie­care unghi, metaforă și sim­bo­lis­tică a poeziilor, de la „ima­ginile artistului înconjurat de ins­tru­mentele sale, în lăcașul său”, pînă la încercarea lui Negulov, unul din personaje, de a se sinucide.

Taifasul celor doi a inspirat ce­va publicul care a continuat, în gru­puri restrînse, recenzii private des­pre vernisajul lui Traian Mo­canu.

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top