Cerneala, motiv de taifasuri
De pe scena Iașului 9 martie 2014 Niciun comentariu la Cerneala, motiv de taifasuri 13Pe 3 martie, galeria „Dana” s-a transformat într-un lăcaș plin de priviri piezișe. Dar nu au fost ale publicului, care a venit să admire operele pictorului și eseistului ieșean, Traian Mocanu, ci chiar ale operelor sale din expoziția de grafică, pictură și carte, „Atelierul”.
Din vorbă în vorbă, fiecare participant a găsit cîte o nouă descriere pentru opere, dar toți se simțeau ca și cum erau urmăriți cu coada ochiului tocmai de către lucrărie expuse. Faptul că nu aveau culori, fundalul era inexistent, alb, dar formele bizare și scenariile care se nășteau din aceste lucrări, păreau să capteze nu numai atenția, ci întreaga ființă. Unii au stat și minute în șir cu mîna la bărbie și au încercat, parcă, să deslușească un secret văzut de ei.
Prof. univ. dr. Cătălin Bordeianu, de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași a povestit, într-un ritm păsuit despre vernisajul și lansările de cărți de poezie ale lui Traian Mocanu. „Poate că ingratitudinea ieșeană face ca aceste opere să rămînă cunoscute doar de către un public mai restrîns, însă chiar și cu acei cîțiva, versurile din operele eseistului ne împing să facem acel pas spre admirație, spre frumos”. Din ultimele sale apariții, „Atelierul I”, „Atelierul II” „Mielul de apă” au fost ultimele volume ale artistului ieșean, oferite publicului în vernisajul cu jazz, îmbinate cu schițele pe care le-a descris, parcă, în colecția de poezii.
Scriitorii Emilian Marcu și Horia Zilieru au fost primii care le-au citit și din recenzia lor a reieșit o legătură, cel puțin la nivel de imagine, între poezii și operele grafice. Dar, în timp ce discutau unul cu celălalt, recenzia lor s-a transformat într-o convorbire despre fiecare unghi, metaforă și simbolistică a poeziilor, de la „imaginile artistului înconjurat de instrumentele sale, în lăcașul său”, pînă la încercarea lui Negulov, unul din personaje, de a se sinucide.
Taifasul celor doi a inspirat ceva publicul care a continuat, în grupuri restrînse, recenzii private despre vernisajul lui Traian Mocanu.
Adaugă un comentariu