Reprezentanții studenților vor să schimbe finanțarea universităților
Academia de gardă 30 martie 2014 Niciun comentariu la Reprezentanții studenților vor să schimbe finanțarea universităților 26Aceștia s-au întîlnit pentru a discuta despre problemele pe care le-au identificat în sistemul de învățămînt superior.
Reprezentanții studenților din Senatele a trei universități de stat din Iași s-au întîlnit vinerea trecută, pe 28 martie, în Sala Senat a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.
Deși aceasta a fost prima întîlnire de acest fel, nu au fost prezenți reprezentanți de la toate universitățile. „Îmi pare rău că nu este nimeni de la Medicină sau Agronomie aici în sală. Am înțeles că invitația noastră a ajuns la ei, chiar dacă prin mijloace indirecte, cu ajutorul organizațiilor studențești. Dar dacă vor afla că am făcut un lucru util și frumos, vor veni data viitoare” a declarat Alexandru Aioanei, reprezentant al studenților de la Facultatea de Istorie a UAIC.
Cele mai importante probleme identificate de participanți au fost găsirea unui job la terminarea studiilor și finanțarea universităților în funcție de numărul de studenți.
Participanții au discutat despre dificultatea găsirii unui loc de muncă și s-au pus de acord ca pe viitor să organizeze o serie de întîlniri între angajatori și profesori, de unde să reiasă un sistem de învățămînt nou, mai apropiat de piața muncii.
Participanții au găsit soluția ca finanțarea locurilor din facultăți să fie raportată la nevoile de pe piața muncii.
Totodată, în urma întîlnirii, s-a concluzionat că una dintre cauzele pentru care studenții devin dezinteresați de terminarea facultății este slaba finanțare a universităților. Astfel, pe durata întîlnirii s-a vorbit despre schimbarea modului prin care universitățile primesc finanțarea și s-a ajuns la două idei. Fie o finanțare a locurilor din facultate raportată la nevoile de pe piața muncii, fie ca finanțarea să se facă pe ciclu universitar și nu în funcție de numărul de studenți. „Atunci, profesorul nu o să mai fie forțat să-i ducă pe toți leneșii din anul întîi pînă în anul patru. Pentru că în prezent, dacă nu mai ai studenți, nu mai ai bani și nu mai ai cum să-i plătești norma profesorului”, a precizat Alexandru Bândar, reprezentant al studenților de la Facultatea de Construcții și Instalații în Senatul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”.
O situație diferită a fost semnalată de studenții Universității de Arte „George Enescu”. Reprezentanții acestora au precizat că, deși se bucură de o finanțare potrivită, pentru ei, cea mai mare problemă o reprezintă angajarea în momentul terminării studiilor. Aceștia au vorbit despre cît de importantă este colaborarea dintre facultăți și instituții precum Opera, Teatrul sau Filarmonica.
La eveniment au mai fost prezenți prof. univ. dr. Carmen Crețu, prorector pentru activități studențești și parteneriate cu mediul economic și sectorul privat de la UAIC și lect. univ. dr. Bogdan Neculau, de la Departamentul pentru pregătirea personalului didactic al UAIC.
Adaugă un comentariu