Reprezentanții studenților vor să schimbe finanțarea universităților

Academia de gardă Niciun comentariu la Reprezentanții studenților vor să schimbe finanțarea universităților 26

Aceștia s-au întîlnit pentru a discuta despre problemele pe care le-au identificat în sistemul de învățămînt superior.

Reprezentanții studenților din Senatele a trei universități de stat din Iași s-au întîlnit vinerea tre­cută, pe 28 martie, în Sala Senat a Uni­ver­si­tății „Alexandru Ioan Cu­za” (UAIC) din Iași.

Deși aceasta a fost prima întîlnire de acest fel, nu au fost prezenți reprezentanți de la toate univer­si­tă­­­țile. „Îmi pare rău că nu este ni­meni de la Medicină sau Agro­no­mie aici în sală. Am înțeles că in­vitația noas­tră a ajuns la ei, chiar dacă prin mij­loace indirecte, cu a­ju­torul organi­zațiilor studențești. Dar dacă vor afla că am făcut un lucru util și frumos, vor veni data viitoare” a de­clarat Alexandru Ai­oanei, repre­zen­­tant al studenților de la Facultatea de Istorie a UAIC.

Cele mai importante probleme identificate de participanți au fost gă­­sirea unui job la terminarea stu­di­ilor și finanțarea uni­versităților în funcție de numărul de studenți.

Participanții au discutat des­pre dificultatea găsirii unui loc de mun­că și s-au pus de acord ca pe vi­itor să organizeze o serie de întîl­niri în­tre angajatori și pro­fe­sori, de un­de să reiasă un sistem de învă­ță­mînt nou, mai apropiat de piața muncii.

Participanții au găsit soluția ca finanțarea locurilor din facultăți să fie raportată la nevoile de pe piața muncii.

Totodată, în urma întîlnirii, s-a concluzionat că una dintre cauzele pentru care studenții devin dezin­teresați de terminarea facultății es­te slaba finanțare a uni­ver­sită­ți­lor. Astfel, pe durata întîlnirii s-a vor­bit despre schimbarea modului prin care universitățile primesc finan­ța­­­rea și s-a ajuns la două idei. Fie o finanțare a locurilor din facultate ra­portată la nevoile de pe piața mun­­cii, fie ca finanțarea să se facă pe ci­clu universitar și nu în funcție de numărul de studenți. „Atunci, pro­fe­­sorul nu o să mai fie forțat să-i du­că pe toți leneșii din anul întîi pînă în anul patru. Pentru că în pre­zent, dacă nu mai ai studenți, nu mai ai bani și nu mai ai cum să-i plătești norma profesorului”, a pre­cizat Ale­xandru Bândar, repre­zentant al stu­denților de la Fa­cul­tatea de Cons­trucții și Instalații în Senatul Uni­ver­­­sității Tehnice „Gheorghe Asachi”.

O situație diferită a fost sem­nalată de studenții Universității de Arte „George Enescu”. Repre­zen­tanții acestora au precizat că, deși se bucură de o finanțare potrivită, pentru ei, cea mai mare problemă o reprezintă angajarea în mo­men­tul terminării studiilor. Aceștia au vorbit despre cît de importantă es­te colaborarea dintre facultăți și in­sti­tuții precum Opera, Teatrul sau Filarmonica.

La eveniment au mai fost pre­zenți prof. univ. dr. Carmen Crețu, prorector pentru activități stu­den­țești și parteneriate cu mediul eco­nomic și sectorul privat de la UAIC și lect. univ. dr. Bogdan Neculau, de la Departamentul pentru pre­gă­tirea personalului didactic al UAIC.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top