Control la limbaj

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Control la limbaj 12

În ședința Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) de pe 28 martie au fost votate o serie de de­ci­zii adresate, în principal, emi­siu­­ni­lor live al căror conținut con­travine cu unele reglementări din legea au­diovizualului. Printre noi­le articole se regăsesc hotărîri precum interzicerea „transmiterii de imagini sau înregistrări cu persoa­ne aflate în stare de arest fără acordul acestora” sau introduce­rea un delay (o întîrziere) de cîteva secun­de la transmisiile live.

Ultima este singura măsură cri­ti­cată, deoarece din perspectiva unor grupări precum Asociația Română de Comunicații Audiovizuale și Ac­tiveWatch, aceasta este „echi­va­lentă cu instituirea prin lege a cenzurii”. O altă problemă pentru aceștia este și faptul că, deși re­gle­mentarea a fost introdusă pentru a preveni situații în care invitații sau moderatori folosesc un limbaj sau o atitudine necorespunzătoare, in­tro­ducerea delay-ului costă fiecare canal 10.000 de euro. Grupările do­resc ca această măsură să nu de­vi­nă obligatorie, ci să fie o alegere la latitudinea canalelor TV.

Tot în ședința CNA-ului a fost modificat și articolul 40, care pînă acum viza doar moderatorii ce fo­lo­seau un limbaj injurios sau se com­portau nepotrivit în timpul emisiunilor. În decizie au fost in­clu­și și invitații, iar de asemenea prezentatorii au și responsabi­li­ta­tea să prevină situații precum cele deja menționate.

Noile completări și hotărîri au apărut după ce, săptămîna trecută, televiziunile România TV și Pro TV au fost amendate pentru trans­miterea de conținut impropriu pen­tru orele la care transmiteau două emisiuni. În emisiunea „Ediție Spe­cială”, de pe România TV, europar­lamentarul Corneliu Vadim Tudor s-a certat cu deputatul Remus Cer­nea pe tema legalizării prostituției, iar activistul a fost batjocorit ver­bal de către celălalt invitat. Și emisiu­nea „La Măruță” a primit o amendă de 70 000 de lei deoarece pe 25 și 26 martie, Oana Lis a povestit în di­rect despre o experiență de a sa din adolescență, cînd a fost abuzată de tatăl ei. Programul a fost emis în­tre orele 17.30-19.00, un interval ca­re contravine cu articolul 39 din le­gea audiovizualului. Prin aceste măsuri unii membri CNA, precum Florin Gabrea, speră că televiziu­ni­le vor da dovadă de mai multă res­ponsabilitate cînd invită anu­mi­te personalități în emisiunile lor.

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top