Control la limbaj
Mai plați ca ecranul 30 martie 2014 Niciun comentariu la Control la limbaj 12În ședința Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) de pe 28 martie au fost votate o serie de decizii adresate, în principal, emisiunilor live al căror conținut contravine cu unele reglementări din legea audiovizualului. Printre noile articole se regăsesc hotărîri precum interzicerea „transmiterii de imagini sau înregistrări cu persoane aflate în stare de arest fără acordul acestora” sau introducerea un delay (o întîrziere) de cîteva secunde la transmisiile live.
Ultima este singura măsură criticată, deoarece din perspectiva unor grupări precum Asociația Română de Comunicații Audiovizuale și ActiveWatch, aceasta este „echivalentă cu instituirea prin lege a cenzurii”. O altă problemă pentru aceștia este și faptul că, deși reglementarea a fost introdusă pentru a preveni situații în care invitații sau moderatori folosesc un limbaj sau o atitudine necorespunzătoare, introducerea delay-ului costă fiecare canal 10.000 de euro. Grupările doresc ca această măsură să nu devină obligatorie, ci să fie o alegere la latitudinea canalelor TV.
Tot în ședința CNA-ului a fost modificat și articolul 40, care pînă acum viza doar moderatorii ce foloseau un limbaj injurios sau se comportau nepotrivit în timpul emisiunilor. În decizie au fost incluși și invitații, iar de asemenea prezentatorii au și responsabilitatea să prevină situații precum cele deja menționate.
Noile completări și hotărîri au apărut după ce, săptămîna trecută, televiziunile România TV și Pro TV au fost amendate pentru transmiterea de conținut impropriu pentru orele la care transmiteau două emisiuni. În emisiunea „Ediție Specială”, de pe România TV, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor s-a certat cu deputatul Remus Cernea pe tema legalizării prostituției, iar activistul a fost batjocorit verbal de către celălalt invitat. Și emisiunea „La Măruță” a primit o amendă de 70 000 de lei deoarece pe 25 și 26 martie, Oana Lis a povestit în direct despre o experiență de a sa din adolescență, cînd a fost abuzată de tatăl ei. Programul a fost emis între orele 17.30-19.00, un interval care contravine cu articolul 39 din legea audiovizualului. Prin aceste măsuri unii membri CNA, precum Florin Gabrea, speră că televiziunile vor da dovadă de mai multă responsabilitate cînd invită anumite personalități în emisiunile lor.
Adaugă un comentariu