La fizică, Mara e de aur
1001 de chipuri 6 aprilie 2014 Niciun comentariu la La fizică, Mara e de aur 58Mara tocmai s-a întors de la Concursul Național Studențesc „Dragomir Hurmuzescu“ de la Timișoara cu o medalie de bronz. Și totuși îi este ciudă că nu a strălucit mai tare, mai ales că, după cum crede ea, fizica este atît de frumoasă la facultate, iar profesorii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) atît de pricepuți. Mara Strungaru este studentă în anul I la Facultatea de Fizică de la UAIC, a terminat primul semestru cu media 10 și speră să se mențină la același nivel și în cel de-al doilea și poate în toți anii care urmează. Ar fi o tradiție pe care studenta a descoperit-o din școala generală și pe care a menținut-o pe parcursul celor patru ani de liceu absolviți la Colegiul „Costache Negruzzi“ din Iași. În ultimii doi ani de liceu, Mara a fost inclusă în proiectul Pro Ruralis. Avea o colegă de cameră beneficiară a acestuia și, înainte să înceapă clasa a XI-a, trimis și ea un CV cu toate premiile cîștigate și mediile obținute. Mara a fost acceptată imediat, fără să mai dea nici un examen.
Elevei de nota 10 i-au plăcut fizica și matematica mereu. Însă în liceu s-a apropiat mai mult de prima materie și, cu cît a lucrat mai multe probleme de fizică, cu atît domeniul s-a demonstrat a fi mai fascinant. „Erau zile în care, după ore, lucram în camera de la cămin zeci de probleme. Este foarte important să înveți și să lucrezi constant, să mergi pe anumite lucrări și să rezolvi cît mai multe probleme. Eu, după cum îți spuneam, lucram uneori fără să mai țin cont de timp. Și la un concurs s-a nimerit să avem de rezolvat o problemă pe care deja o realizasem la indicațiile profesorului“, își amintește Mara, zîmbind. Azi, din cauza orarului încărcat, studenta nu prea mai are timp de rezolvat exerciții din manuale speciale. În afară de cele realizate în timpul seminariilor de la facultate, rar mai reușește să se apuce de niște probleme numai ca să-și hrănească pasiunea proprie.
Acum, studenta, care poate fi confundată ușor cu o elevă de gimnaziu, petrece și cîte 10 ore în Corpul A al universității, cu o pauză de un ceas sau două la prînz. De două ori pe săptămînă, Mara mai trece prin căminul de la Negruzzi ca să ajute la matematică o elevă de gimnaziu. Spune despre fata cu care lucrează că este foarte deșteaptă; are cîteva lipsuri și atunci lucrează împreună ca să le recupereze.
Mara este din Răducăneni. Are 19 ani și se gîndește să facă în străinătate măcar masterul sau doctoratul. Deja este inclusă în echipa de cercetare de la facultate și este foarte mîndră de această realizare. Drumul și l-a croit după modelul fratelui său, Ștefan, absolvent al aceluiași colegiu și în prezent doctorand la Facultatea de Biologie de la UAIC. „Fratele meu studiază eco-toxicologia. Chiar zilele trecute a participat la o manifestare științifică și a analizat mai multe sucuri. Vai, ce a găsit în ele! Însă nu poate face rezultatele publice pentru că marile companii l-ar da în judecată și evident că el ar pierde. Pentru mine, Ștefan este un model încă de cînd eram elevă în școala generală. El m-a sfătuit și îndrumat mereu. Acum stăm în același cămin al universității. Cîteodată, cînd nu mergem acasă și nici pe la cantină, gătim împreună“. conc
Adaugă un comentariu