Ghid pentru interviuri dilematice

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Ghid pentru interviuri dilematice 7

Peste 100 de liceeni au avut șan­sa săptămîna trecută să-l inter­vie­ve­ze pe criticul literar și jurnalist la Dilema Veche, Marius Chivu. În­tîl­nirea a avut loc miercurea tre­cu­tă, 9 aprilie, la librăria Cărturești din Pa­las Mall. Iar jurnalistul nu venit singur, ci i-a avut aproape pe Dan Lungu, Florin Lăzărescu și Lu­ci­an Dan Teodorovici, pentru a ne po­ves­ti despre două din cărțile sale. Prima a fost  „Best of:  proza scur­tă a anilor 2000”, în care criticul a adu­nat 40 dintre cele mai bune po­ves­tiri de proză scurtă, singurele pe ca­re acesta le-ar lua cu el „pe o in­su­lă pustie”. De asemenea, între ele se regăsesc și cîte o operă a celorlalți autori prezenți la întîlnire, for­mînd o colecție variată, cu povești de la țară, sau din oraș, cu oameni, co­pii, sau extratereștrii, fericite sau tris­te.

Tocător pentru întrebări

Celălalt volum, „Ce-a vrut să spună autorul”, reprezintă un an­samblu de 50 de interviuri rea­li­za­te de către Marius Chivu în 10 ani pentru diferite reviste precum Di­lema Veche, Observator cultural sau 22. „Ei bine, nu este o carte în care doar le-am adunat. Ci, m-am gîndit eu să le dau înapoi inter­viu­rile scriitorilor să le recitească și să le comenteze. Să spună ei dacă mai sînt de acord sau dacă nu. Așa că ele sînt însoțite de cîte un update”.

Una din primele curiozități ale tinerilor a fost cum se pre­gă­tește jurnalistul înaintea fiecărui in­ter­viu. Răspunsul criticului a fost sim­plu, admițînd că în primul rînd le ci­teș­te opera autorilor. După care, aces­ta verifică ce alte inteviuri s-au mai luat cu persoana respectivă și ana­lizează ce subiecte să abordeze sau unde să insiste, pentru ca în cele din urmă să intervină curiozitățile de ci­titor.

Totodată, Dan Lungu a apre­ciat că în timpul unui interviu, Ma­rius Chivu pune întrebările „cu o cu­rio­zitate naturală. Sînt mulți alți in­ter­vievatori care vor să-ți arate cît de in­teligenți sînt ei. Și îți țin mai în­tîi un mic curs despre ceva, după ca­re la urmă te întreabă o bana­li­ta­te. Sau alții care-ți pun o întrebare așa în fel încît tu să răspunzi «da, tu ai dreptate». N-ai încotro, pentru că dacă spui nu, pari prost”. În timp ce Dan Teodorovici a spus despre „Ce-a vrut să spună autorul”că es­­te o carte inteligentă, deoarece „pu­­teți vedea cum reacționează di­ferite tipuri de oameni la aceeași întrebare”.

Iar în cele din urmă, Florin Lă­ză­rescu a spus despre interviuri, că cele mai bune întrebări sînt ace­lea care-l fac pe interlocutor să se gîndească la ceva ce nu s-a gîndit niciodată.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top