Prețul potrivit
Cap în cap 13 aprilie 2014 Niciun comentariu la Prețul potrivit 37Am trecut prin Constanța cu doar cîteva zile înainte ca primarul Radu Mazăre să fie reținut. Orașul ăsta – unul dintre cele mai bogate din România – e împotmolit undeva la începutul anilor ’90, în epoca bișniței și a sifonului. E plin de chioșcuri, iar bordurile sînt străpunse de buruieni. Drumurile din centru sînt desfundate, iar ieșirea se face printr-un labirint presărat cu guri de canalizare. Cică se lucrează, dar în puține locuri se văd utilaje. Printre hurducăieli și suspine, îl aud pe Mazăre la radio, într-un interviu amical la un post local de radio. La un moment dat, jurnalistul sugerează că durează prea mult lucrările, ceea ce-l supără la culme pe primar. Se răstește la el, îl ia cu „Băi, băiatule!”, iar „băiatul” se scuză cu o voce tot mai stinsă: „De fapt asta voiam să zic, e bine că se face…”
E straniu cînd privești din afară: un clan a pus stăpînire pe un oraș, și bieții oameni nu văd ieșirea. Mazăre nu stăpînește însă Constanța ca un dictator tras la xerox, oricîte costume de sultan sau ofițer nazist ar proba. „Constanța e stat în stat”, îmi explică o localnică. Bun, am auzit asta în multe părți și de fiecare dată am ridicat din sprînceană la un asemenea clișeu. Continuarea are însă o logică: „Fiecare are pe aici o bucată de teren la malul mării, un teren de luat sau ceva de construit și depinde de primar”.
Dacă e să acceptăm perspectiva asta, înseamnă că Mazăre și-a împărțit electoratul în felii. Desigur, cîtorva le dă pungi de Paște și Crăciun, le dă transport public gratuit, le dă locuințe. Însă voturile lor n-ar putea fi suficiente pentru a-i asigura scaunul din 2000 încoace. De aceea, cu mulți alți constănțeni Mazăre a devenit complice. Vrei o terasă sau o pensiune? Știi că ai pe cine să te bazezi pentru o aprobare. Așadar, constănțenii știu ce marfă iau, iar prețul le convine. Nici măcar nu mai e vorba de manipulare aici. Democrația devine parte a jocului, pentru că votul legitimează sistemul acesta găunos. Un primar la costum și cu respect pentru litera legii nu le-ar fi la îndemână multora.
Republica Mazăre ar trebui să fie subiect de dezbatere la Bruxelles, pentru că asemenea insule de imoralitate s-ar putea extinde repejor în toată regiunea: criza prelungită le stimulează.
Republica Mazăre ar trebui să fie subiect de dezbatere la Bruxelles, pentru că asemenea insule de imoralitate s-ar putea extinde repejor în toată regiunea: criza prelungită le stimulează. Pînă la urmă, care-i ieșirea din „modelul Constanța”? Cum se poate schimba ceva în asemenea locuri, rămînînd totodată în limitele jocului democratic? Greu de găsit răspunsuri. Pînă atunci, vorba „băiatului” de la radio: e bine că se face, să fie bine la toată lumea, Doamne ajută.
de Vlad ODOBESCU, jurnalist freelancer
Adaugă un comentariu