Seminarul de gătit și-a găsit bucătarii în Agronomie
Șoc-șoc-groază! 19 mai 2014 Niciun comentariu la Seminarul de gătit și-a găsit bucătarii în Agronomie 27Campusul Universității Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” a fost joi, 15 mai, gazda celei de-a treia ediții a „Seminarului de gătit”, numit și „Master chef-ul din Iași.” Cele 11 echipe, care s-au înscris împinse de plăcerea de a găti, au încercat să atingă toate cerințele după care au fost punctate mîncărurile precum aspect, timp de lucru și gust. Astfel că Aurora Danciu, participanta care a avut preparatul cel mai aspectuos și cu gustul cel mai bun, după cum a considerat juriul, a cîștigat marele premiu, un cuptor cu microunde. Tînăra a impresionat cu o cupolă de zahăr ars ce acoperă un fel de prăjitură cu zmeură, smîntînă și ciocolată.
Verdele campusului se întunecă sub nori, doar pentru a scoate în evidență lumina blițurilor și a chipurilor pline de entuziasm din holul căminului A3. Oamenii se fotografiază cu șorțurile roșii oferite participanților „Seminarului de gătit”, iar organizatorii au grijă ca cei din juriu să se facă comozi, toate sub îndemnul melodiei „Tranquila”. Robert, gazda evenimentului, cu un zîmbet permanent și cu pachetul de glume la el, îndeamnă la karaoke. Cît timp bucătarii de probă gătesc, cei care au venit să îi susțină se distrează cîntînd și dansînd.
Pasiunea din farfurie
Deși bucătăriile sînt încă goale, din una de pe etajul al doilea răsună muzică. Lîngă două PET-uri de bere, pregătite de sponsori pentru participanți, sînt cîteva castroane și farfurii acoperite. Alex, unul dintre concurenți, stă aplecat deasupra coșului de gunoi și rade un morcov. A cerut aprobarea pentru a curăța legumele înainte de concurs, pentru că nu vrea să piardă din timpul pentru gătit. Este destul de supărat că a aflat abia astăzi de seminar și că este înscris ca asistent, nu ca bucătar. Colegul din echipa adversară îl tachinează de faptul că „bucătarul-șef” este o fată, iar lui îi este desemnat titlul de simplu ajutor. Și el se află în aceeași situație ca Alex, doar că nu îl deranjează. Oricum nu are de gînd să facă mare lucru. Coechipiera lui, Lăcrămioara, gătește paste cu ton. Ea se numără printre cei care au terminat mai repede și se îndreaptă spre masa juriului.
Participanții defilează, pe rînd, printre cei de pe hol cu farfuriile decupate parcă din revistele de specialitate. În jurul mesei unde se face analiza mîncării, așezată în partea dreaptă a holului, oamenii se adună ca albinele la stup. În juriu sînt prezenți cîștigătorul ediției trecute, Florin Sadovei, sponsorul Valentin State de la firma de condimente „Alex”, conf. dr. Costel Samuil, asist, dr. Ionuț Pagu și conf. dr. Cintia Colibaba. Toți se pregătesc să atace cu lingurițele ridicate, dar niciunul nu îndrăznește să dărîme cupola de zahăr ars ridicată peste o prăjitură. „E prea frumoasă ca să fie stricată”, recunoaște unul dintre jurați. Însă odată prădată, este greu de decis dacă predomină gustul sau aspectul.
O tînără strîrnește „o-uri” de mirare cu înghețata topită pe care a pregătit-o, iar coechipierul său, chelner de meserie și student în anul IV, se plimbă galant cu un trandafir roșu, apoi i-l oferă singurei doamne din juriu. Nu mituiește, ci consideră că fiecare femeie ar trebui să primească flori zilnic, după cum spune chiar acesta. Nici concurenții cu numărul cinci, doi băieți blonzi și bine lucrați nu vor să înmoaie simțurile critice atunci cînd toarnă în pahare vinul alb adus de ei.
De la juriu, mîncarea ajunge la cei care sînt fericiți de orice bucățică primită, la studenți, căci ochii pofticioși sînt mai puțin critici. Lingurile scrijelesc farfuriile în căutarea ultimelor firmituri. Ecoul lor răsună pînă la etajul al doilea, unde Alex bate cu arătătorul ecranul ceasului de la mînă „Termină repede, ca să pot și eu găti legumele”, îi spune coechipierei. Cît timp acesta amețește uleiul în tigaie, băiatul tulbură aburii aromați din cameră cu mișcări de dans. Se întoarce pe vîrfuri spre adversara din colțul opus și îi spune zîmbind „Să-ți vînd un pont? Tonul nu se gătește niciodată cu sos roșu”. Drept răspuns, ea îl strîmbă jucăuș.
Premii degustate
Cît timp colega lui răspunde în scris la întrebarea pentru departajarea locurilor, Alex îi urmărește fiecare mișcare cu emoție. Atunci cînd prezentatorul îi menționează pentru premiul trei, chipul acestuia se înțepenește într-o expresie de dezamăgire. „Anul viitor mă înscriu singur”, spune tînărul în timp ce își ascunde diploma într-un dosar și o bagă în ghiozdan. Amarul lui și a celor care nu au cîștigat se tratează cu o degustare de vin. Doi băieți aduc o masă pătrată pe care așază trei sticle una cu fetească regală, una cu sovignion blanc și una cu busuioacă de Bohotin.
„Vinul nu se bea în pragul ușii din cămin, este o băutură nobilă”, spune Robert, aruncînd priviri cu subînțeles către studenți. Iar singura doamnă din juriu se ridică pentru a demonstra adevărul vorbelor spuse de către prezentator. „Astringența vinului alb este diferită de cea a vinului roșu deoarece…”, cei din public parcă nici nu aud discursul didactic despre teoria vinului, ci speră că poate vor ajunge și ei să deguste din elixirul lui Bachus.
Curajoșii care au îndrăznit să apuce cîteva pahare mimează fiecare gest al femeii îmbrăcată protocolar, cu costum negru și cămașă albă. Agită paharele și plescăie din gură în căutarea gustului de caisă despre care vorbește aceasta. Și ca să se stingă aromele puternice din gură, se mai caută ultimele pahare cu vin și se revine la microfon cu cîntece noi.
Adaugă un comentariu