Cum au fost pustiite amfiteatrele de la UPA
1001 de măști, Subiectele săptămînii 22 martie 2015 Niciun comentariu la Cum au fost pustiite amfiteatrele de la UPA 51Pînă nu de mult, vizavi de Hotelul Europa era sediul Universității „Petre Andrei” din Iași, o clădire de 13 etaje, aceasta fiind cea mai înaltă din Iași. De săptămîna trecută, însă, pe frontispiciul construcției scrie cu litere albastre numele noului proprietar: Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. În mijlocul acestei tranziții, mobilierul clădirii, gajat de către UPA la Fisc în contul unor datorii, a fost smuls din podea, desprins și jupuit de pe pereți. Sediul a fost golit din cauza încăpățînării și a unor decizii greșite, iar în starea în care se află acum, imobilul rămîne mărturia unui dezastru și a irosirii unor bani ce puteau fi folosiți pentru binele studenților.
La intrare, deasupra ușilor automate, încă este scris Universitatea „Petre Andrei” din Iași (UPA). La fel și prin clădire mai apare, din cînd în cînd, pe pereți și pe uși sigla UPA, ca o mărturie a fostului proprietar. Acum, holul de la intrare este gol, deși cu cîteva zile în urmă era aglomerat de o claie de schelete metalice ale mobilierului din amfiteatre. Băncile au fost aruncate unele peste altele, iar capetele cîndva fixate în podea erau îndoite. Între timp, ele au fost luate odată cu orice obiect care nu făcea parte din structura clădirii.
Istoria unui dezastru
După ce paznicul m-a legitimat, am luat-o la pas prin labirintul de 13 etaje, fiindcă lifturile erau blocate. Bustul sculptat al lui Petre Andrei din holul de la intrare era absent, iar în partea stîngă, unde era lipit un afiș imens cu informații despre UPA, peretele arăta scrijelit și avea dîre de var, de parcă copertina ar fi fost dezlipită cu violență.
Clădirea a ajuns în această stare fiindcă fostul proprietar, UPA, a fost executat silit de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) Iași din cauza datoriilor către bugetul de stat și către Garanti Bank. Astfel, imobilul a fost scos la licitație și a fost cumpărat de la Fisc de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pentru aproximativ 3,5 milioane de euro, în urma unei licitații contestate în instanță de către fondatorii UPA din Iași. Însă mobilierul a fost la rîndul său pus sub sechestru, iar, odată cu părăsirea sediului de către UPA, aceștia au luat tot ce prevedea procesul verbal semnat de către rector, prof.dr. Doru Tompea, custode asupra întregii „proprietăți mobile” a universității. Bunurile acestea care au fost luate din sediul principal urmează să fie la rîndul lor scoase la licitație de către Fisc, pentru a recupera prejudiciul pe care l-ar avea universitatea față de stat.
Deși lupta dintre UMF și UPA continuă și astăzi în instanță, cea mai mare parte din mobilier a fost înlăturată din clădirea de 13 etaje, fiind revendicată de Fisc, păstrată pentru o viitoare licitație. Așa s-au irosit obiectele care sînt și acum necesare UMF-ului, care va trebui să cumpere unele noi, cele vechi probabil urmînd a vedea drumul casării sau întunecimea vreunui depozit.
Accesul către un coridor de la parterul clădirii era blocat de cîteva fire care s-au desprins de tavan, lăsate la voia întîmplării. La primul etaj erau două încăperi de la care au fost scoase cadrele ușilor, iar locurile în care acestea fuseseră fixate arătau de parcă cineva le-a crestat cu o daltă. Am intrat în prima cameră, care era goală, cu excepția firelor smulse din perete și aruncate la întîmplare pe jos. Pe pervaz era o sticlă de plastic abandonată, singurul obiect care te-ar putea duce cu gîndul la o clădire locuită. Din fostul laborator de management financiar economic de la etajul 4 nu a mai rămas decît o grămadă de fire încîlcite și prăfuite, abandonate într-un colț. Pe ușa camerei era încă lipită o plăcuță aurie, elegantă, pe care era inscripționată sigla UPA. Curînd, va fi și ea desprinsă, cum au fost și celelalte.
Urme ale risipei
Zgomotul pașilor mei era singurul sunet care umplea încăperile și se izbea de pereții albi. Lipsa mobilierului face holurile să pară a fi coridoare de spital reci, neprimitoare. În fiecare amfiteatru sau laborator, pereții albi sînt brăzdați de urmele obiectelor care au fost agățate de ei. Contrastul dintre varul curat și cel murdar este puternic pe alocuri, iar peste tot sînt găuri negre în tencuială, de la holșuruburi și suporturi metalice în care erau prinse cîndva tablouri sau table magnetice. Pînă și cuierele, care erau formate dintr-o placă de lemn și cîteva brațe, au fost smulse de pe pereți. Singurul obiect decorativ lăsat în încăperi era mocheta, ce purta urmele șuruburilor folosite la fixarea băncilor în podea.
În amfiteatre, jaluzelele au fost scoase de la ferestre cu tot cu șină. Nici nu ți-ai fi dat seama că au fost acolo, dacă nu privești cu atenție micile semne lăsate de tije. În alte camere a fost lăsat doar suportul de prindere, dar s-au scos jaluzelele verticale. Din Aula Magna, locul în care se țineau conferințe și dezbateri, au mai rămas doar scările.
La fiecare etaj, casetele special amenajate pentru stingătoare erau goale. Lăcomia nu le-a iertat pe ele, cum nu a iertat nici măcar prizele care erau smulse din perete, de parcă cineva ar fi tras cu nepăsare de ele. În încăperile pustiite de oameni și mobilier, caloriferele erau calde, dar pe cine să încălzească? Singurii oameni care calcă pragul clădirii sînt paznicul și echipa Radio Hit, care transmite de la etajul nouă al imobilului. Cînd am intrat în holul principal la etajul al nouălea am auzit pentru prima oară voci și am simțit un miros puternic de țigară. Ecoul ușilor trîntite nu s-a auzit pînă aici din cauza vocilor zgomotoase.
Amfiteatrele nu vor mai cunoaște prea curînd rîsetele studenților sau teoriile științifice. Mai întîi vor trebui readuse în forma inițială, un proces care putea fi evitat de la bun început, dacă se ajungea la un acord comun de transfer al bunurilor. Acum este necesară o nouă investiție în sediul de pe strada Elena Doamna, o risipă de bani care ar fi putut merge în dotările laboratoarelor studenților mediciniști. În schimb, cu acești bani se vor plăti decizii luate fără discernămînt.
Adaugă un comentariu