La pas prin gastronomia românească

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la La pas prin gastronomia românească 17
Mancare Romaneasca

Ne-am obișnuit ca străinii să ne exploateze resursele. Petrolul și lemnele din pădurile defrișate ma­siv au trecut demult gra­ni­țe­le, iar despre gazele de șist nici noi nu mai știm. Însă de curînd, s-au în­vă­țat să privească România și cu alți ochi, să o descopere fără a is­ca scandaluri mediatice, fără a produce poluare și a trezi gru­pu­ri­le de activiști. Cei de la Travel Cha­nnel au hotărît să o ia la pas prin bucătăria românească de la un ca­păt la altul și să scoată din ser­ta­re toate aromele. Astfel, pe 23 mai a avut loc premiera serialului „A­­venturi cu mîncare şi vin, în Ro­mâ­nia”, prezentată de Jenny Po­well, om de televiziune din Ma­rea Britanie, şi Olivier Magny, un ex­pert în vinuri din Paris. Partea bună este că gusturile românești vor lua formă pe micile ecrane nu doar la noi în țară, ci și în întreaga Europă în Orientul Mijlociu și Africa.

Noul serial cuprinde șase e­pi­soade a cîte 30 de minute fiecare și vor fi prezentate în fiecare sîm­bă­tă de la ora 20.00 pe Travel Cha­nn­el. Primul episod a fost prezentat pe 19 mai la București și a cu­prins Maramureşul, oraşul Baia Mare şi cimitirul de la Săpînţa. Pro­du­cătorii au scotocit pe rînd prin di­ferite orașe precum Cluj, Brașov, Bu­curești și Arad. Emisiunea își pro­pune să descopere extraordinarul din viața zilnică, din ceea ce aparent pare banal, spre de­o­se­bire de documetarele „Wild Car­pa­thi­a”, de acum doi-trei ani. Dacă acelea des­copereau plaiurile prin prisma unor personalități precum prin­ţul Charles al Marii Britanii, Ivan Pa­tzaichin și Alteța Sa Regală, Prin­cipesa Margaret, „Aventuri cu mîn­­care şi vin, în România” des­co­peră țara prin oamenii simpli, o­biș­nuiți, dar care dețin povești, se­crete și tradiții culinare neîntinate de-a lungul generațiilor. Pe mi­cile ecrane vor apărea mici pro­ducători, ferme dar și tîrguri spe­cifice fiecărei zone în parte. Pe par­cursul filmărilor, Olivier Magny a fost impresionat de calitatea vi­nurilor românești, pe care a re­cu­noscut că le subaprecia fără a ști despre ce e vorba și fără a le de­gus­ta.

Filmările au durat patru săp­tă­mîni în toamna anului 2014 și au fost realizate de echipa Scri­pps Networks Interactive, care de­ţine Travel Channel. Sperăm ca prin acest serial să apărem alt­fel în conștiința vecinilor și a lu­mii întregi, nu doar ca spațiu bun de exploatat și bîrnă din ochi, imagine de multe ori pre­con­cepută.

Autor:

Ana-Maria BUCUR

Redactor-șef la Opinia studenţească, studentă în anul al treilea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top