Cum vor zîmbi tablourile

Primul răcnet Niciun comentariu la Cum vor zîmbi tablourile 7
Cum vor zîmbi tablourile

O nouă tehnologie patentată de Weiyao Lin și alți studenți de la Universitatea Shan­ghai Jiao Tong, din China, promite să inoveze toa­te domeniile în care expresia facială este ho­tărîtoare. Ideea de bază din spatele proiectului este clonarea expresiei faciale a unei per­soane și repunerea acesteia pe trăsăturile și chipul unui alt individ, de cele mai multe ori într-o poză, cu condiția să se păstreze carac­teristicile originare ale subiectului.

Pare ușor, ca un copy paste făcut în grabă, dar e mai complicat decît am crede, iar asta pentru că în cazul unui zîmbet sînt folosiți 17 mușchi, iar pentru o încruntare, aproximativ 43. Unii artiști petrec ani întregi pentru a-și da seama de modul în care funcționează și se distribuie mus­culatura la nivelul corpului, pentru a pro­duce impresia de viață.

Pentru inițiatorii programului cea mai ma­re problemă a fost aceasta, cum să reușești să transferi expresiile faciale ca să nu pară că Frankenstein are parte de o revenire în forță.

Principiul de funcționare al mecanismului tranferării expresiei este bazat pe analizarea am­belor poze, cea cu expresia dorită și cea care se dorește a fi modificată. Astfel, se ur­mă­rește măsurarea diferențelor la nivelul feței și proporțiile care trebuie luate în consi­de­rare atunci cînd se face transferul. În nu­me­le științei au fost făcute cîteva experimente pentru a vedea eficiența programului. Vi­de­o­cli­purile pot fi văzute pe internet. Cu sigu­ran­ță nu vor fi cele la care vă așteptați. Mo­di­fi­cările au o latură culturală și istorică destul de contrastantă.

Cine s-ar fi gîndit pînă acum la o Mona Lisa strîmbîndu-se, sau la regina Victoria cu expresia a la Miley Cyrus, cu limba scoasă de un cot și cu ochii închiși?

Ușor, ușor încep să se spargă barierele ima­­gi­nației și în privința costurilor. Lin speră să se renunțe la tehnologia foarte scumpă care se află în spatele animațiilor și să o înlocuiască cu metoda lui, simplă, dar eficientă. De ase­me­nea, o vede ca pe o șansă dată amatorilor, care vor putea crea ușor efecte ce se găseau pînă acum numai la filmele făcute de pro­fe­sioniști. Sau, așa cum se și așteaptă creatorul, programul să fie folosit pentru corectarea unui selfie de către cei preocupați de imagi­nea lor.

Autor:

Bianca Vieru

Colaborator la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top