Cum vor zîmbi tablourile
Primul răcnet 8 noiembrie 2015 Niciun comentariu la Cum vor zîmbi tablourile 7O nouă tehnologie patentată de Weiyao Lin și alți studenți de la Universitatea Shanghai Jiao Tong, din China, promite să inoveze toate domeniile în care expresia facială este hotărîtoare. Ideea de bază din spatele proiectului este clonarea expresiei faciale a unei persoane și repunerea acesteia pe trăsăturile și chipul unui alt individ, de cele mai multe ori într-o poză, cu condiția să se păstreze caracteristicile originare ale subiectului.
Pare ușor, ca un copy paste făcut în grabă, dar e mai complicat decît am crede, iar asta pentru că în cazul unui zîmbet sînt folosiți 17 mușchi, iar pentru o încruntare, aproximativ 43. Unii artiști petrec ani întregi pentru a-și da seama de modul în care funcționează și se distribuie musculatura la nivelul corpului, pentru a produce impresia de viață.
Pentru inițiatorii programului cea mai mare problemă a fost aceasta, cum să reușești să transferi expresiile faciale ca să nu pară că Frankenstein are parte de o revenire în forță.
Principiul de funcționare al mecanismului tranferării expresiei este bazat pe analizarea ambelor poze, cea cu expresia dorită și cea care se dorește a fi modificată. Astfel, se urmărește măsurarea diferențelor la nivelul feței și proporțiile care trebuie luate în considerare atunci cînd se face transferul. În numele științei au fost făcute cîteva experimente pentru a vedea eficiența programului. Videoclipurile pot fi văzute pe internet. Cu siguranță nu vor fi cele la care vă așteptați. Modificările au o latură culturală și istorică destul de contrastantă.
Cine s-ar fi gîndit pînă acum la o Mona Lisa strîmbîndu-se, sau la regina Victoria cu expresia a la Miley Cyrus, cu limba scoasă de un cot și cu ochii închiși?
Ușor, ușor încep să se spargă barierele imaginației și în privința costurilor. Lin speră să se renunțe la tehnologia foarte scumpă care se află în spatele animațiilor și să o înlocuiască cu metoda lui, simplă, dar eficientă. De asemenea, o vede ca pe o șansă dată amatorilor, care vor putea crea ușor efecte ce se găseau pînă acum numai la filmele făcute de profesioniști. Sau, așa cum se și așteaptă creatorul, programul să fie folosit pentru corectarea unui selfie de către cei preocupați de imaginea lor.
Adaugă un comentariu