Seri de folclor cu voie bună și dor
1001 de măști 15 noiembrie 2015 Niciun comentariu la Seri de folclor cu voie bună și dor 9Tradițiile și obiceiurile moștenite de la înaintașii noștri au adunat și în acest an tineri de pe toate ținuturile românești la Festivalul Național Studențesc de Folclor. Scena Casei de Cultură a Studenților din Iași a găzduit elevii și studenții ieșeni, dar și oaspeții veniți de la Suceava, Vaslui, Cernăuți, Soroca și Căușeni. Folclorul a revenit în inima Moldovei pentru cîteva ore și a reamintit ieșenilor rădăcinile autentice ale neamului românesc.
În serile de joi și vineri, 12 și 13 noiembrie, ieșenii au ascultat balade, doine și cîntece populare românești de dor și dragoste. Și-apoi cînd se ajunge la „… un bade pădurar/Cînd e dragostea mai dulce/El ia pușca și se duce”, vedem zîmbete și chicote printre rîndurile sălii. Soliștii apar rînd pe rînd cîntînd, iar tropăitul picioarelor lor, trezește un dans al mîinilor în fața scenei. „Folclorul e pe mîini bune”, spune Horia Gumeni, prezentatorul Festivalului, invitînd următorul solist în fața publicului. Aplauzele le cerșește tot prezentatorul, el încurajează ambii actori ai festivalului, soliști și spectatori.
Lîngă mine, un tînăr fredonează în același timp cu cel de pe scenă, și-apoi face-o strigătură, atrăgînd privirile asupra lui. „Cîntă băiete, poate trebuia să fii pe scenă”, îi spune o bătrînică, iar el rușinat se abține, dar nu mai mult de două-trei melodii și reia cîntatul și chiuitul.
Iile și catrințele apar și dispar, opincuțele fac scena să tremure prin bătute țărănești, lor li se alătură o fetiță din sală, cu privirea îndreptată spre mama ei, stă în colțul scenei și imită dansatorii, zîmbește larg, analizează boxele, iar mai apoi roll up-ul evenimentului. Coboară cîteva scări, se-ntoarce și își începe din nou dansul. Profesioniștii zîmbesc spectatorilor și se prind în joc rînd pe rînd. „Bravo! Bravo!” răsună balconul, apoi aprecierile se aud și din sală, iar de pe scenă replica vine din contactul opincilor cu podelele.
Versurile melodiilor se transformă în strigături și se menține dansul celor de la Ansamblul „Ardealul”, urmați de „Doina Timișului”, lăsînd scena întreagă și pentru seara de vineri, cînd „Doina Carpaților” și „Mărțișorul” au manifestat același tratament scîndurilor de sub picioare. „Iu, iu… iu,iu, iu” și „”hop și-așa” se-auzea prin toată sala, iar jocurile și rolurile se tot schimbau, se tot schimbau pînă la „Ciocîrlia” orchestrei „Mărțișorul”. Invitați la Cernăuți și Chișinău, tinerii soliști au luat premiile și-au lăsat în locul lor cortina.
Adaugă un comentariu