În Agronomie, laptele se mulge de la dozator
Academia de gardă 11 aprilie 2016 Niciun comentariu la În Agronomie, laptele se mulge de la dozator 309Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iași a achiziționat recent un dozator de lapte care este situat în incinta universității. Laptele este proaspăt, nepasteurizat, necesită fierbere, are un procent de grăsime integral de minimum 3,8% grăsime și provine de la ferma didactică și de cercetare de la Rediu care aparține de USAMV. „Laptele este verificat de Direcția Sanitar Veterinară și îndeplinește toate condițiile de calitate impuse atît la nivel național, cît și de normele europene”, a spus conf. univ. dr. Vasile Maciuc, care s-a ocupat de implementarea proiectului.
Aprovizionarea dozatorului se face zilnic, iar laptele poate fi cumpărat de oricine la un preț de 2,5 lei/litru. Clienții trebuie să meargă acolo cu o sticlă, să introducă suma de care doresc să achiziționeze lapte, iar aparatul dozează în funcție de banii încasați. Laptele rămas la sfîrșitul zilei este înlocuit în fiecare dimineață cu altul proaspăt, chiar dacă cel din care s-a consumat încă mai poate fi folosit. „Nu este un lapte alterat pentru că se păstrează la o temperatură de 4 grade Celsius, în condiții de calitate, așa că este dus din nou la fermă și se întrebuințează în alimentația vițeilor”, a explicat conf. univ. dr. Vasile Maciuc. Odată cu el, și recipientele în care este depozitat laptele sînt schimbate, dar și dezinfectate.
Dozatorul are o capacitate de 200 de litri, menținînd o temperatură constantă mai bine de 48 de ore, astfel încît laptele rămîne proaspăt chiar dacă are loc o pană de curent. Aparatul este pus în funcțiune de aproape o lună, iar deocamdată nu s-a pus problema procurării mai multor dozatoare. Acesta a fost achiziționat în cadrul proiectului cu finanțare europeană „Promovarea producţiei sustenabile şi implementarea bunelor practici în fermele de bovine din zona transfrontalieră România – Republica Moldova şi Ucraina”, și reprezintă un mijloc de sustenabilitate a proiectului prin intermediul căruia s-a putut realiza și ferma USAMV de la Rediu.
Adaugă un comentariu