În Agronomie, laptele se mulge de la dozator

Academia de gardă Niciun comentariu la În Agronomie, laptele se mulge de la dozator 309
În Agronomie, laptele se mulge de la dozator

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iași a achiziționat recent un dozator de lap­te care este situat în incinta uni­ver­sității. Laptele este proaspăt, ne­pas­teurizat, necesită fierbere, are un procent de grăsime integral de mini­mum 3,8% grăsime și provine de la ferma didactică și de cercetare de la Rediu care aparține de USAMV. „Laptele este verificat de Direcția Sanitar Veterinară și în­de­plinește toa­­te condițiile de calitate impuse atît la nivel național, cît și de nor­me­le europene”, a spus conf. univ. dr. Vasile Maciuc, care s-a ocu­pat de implementarea proiectului.

Aprovizionarea dozatorului se face zilnic, iar laptele poate fi cum­pă­rat de oricine la un preț de 2,5 lei/litru. Clienții trebuie să meargă acolo cu o sticlă, să introducă suma de care doresc să achiziționeze lap­te, iar aparatul dozează în funcție de banii încasați. Laptele rămas la sfîrșitul zilei este înlocuit în fiecare dimineață cu altul proaspăt, chiar dacă cel din care s-a consumat încă mai poate fi folosit. „Nu este un lapte alterat pentru că se păstrează la o temperatură de 4 grade Celsius, în condiții de calitate, așa că este dus din nou la fermă și se între­buin­țează în alimentația vițeilor”, a explicat conf. univ. dr. Vasile Maciuc. Odată cu el, și recipientele în care este depozitat laptele sînt schimbate, dar și dezinfectate.

Dozatorul are o capacitate de 200 de litri, menținînd o tem­pe­ra­tură cons­tantă mai bine de 48 de ore, astfel încît laptele rămîne proas­păt chiar dacă are loc o pană de cu­rent. Aparatul este pus în funcțiune de aproape o lună, iar deocamdată nu s-a pus problema procurării mai multor dozatoare. Acesta a fost achiziționat în cadrul proiectului cu finanțare europeană „Promovarea producţiei sustenabile şi implemen­tarea bunelor practici în fermele de bovine din zona trans­fron­talieră România – Republica Mol­do­va şi Ucraina”, și reprezintă un mijloc de sustenabilitate a proiectului prin intermediul căruia s-a putut realiza și ferma USAMV de la Re­diu.

Autor:

Ancuța CIOCOIU

Studentă în anul al II-lea la Departamentul de Jurnalism şi Stiinţe ale Comunicării. Înrămez realitatea din jur sub forma ei brută, dar păstrez mereu puţină naivitate în buzunar.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top