Ultimul cadru, plătit cu prețul vieții
Lumea pe jar 23 mai 2016 Niciun comentariu la Ultimul cadru, plătit cu prețul vieții 39Fie c-au vrut să-și facă un autoportret fotografic de pe-un acoperiș prea înalt, fie că nu s-au așteptat ca trenul în mișcare pe care voiau să-l surprindă să fie chiar atît de rapid, oamenii amatori ai aprecierilor din social-media au avut, în ultimii ani, de suferit din ce în ce mai mult. De la accidente ridicole, la morți care ar fi putut fi evitate prin realizarea lucrurilor evidente – toate au început să sperie autoritățile din întreaga lume, care au demarat adevărate campanii împotriva noului fenomen fotografic al selfie-urilor. Acesta pare, însă, să ia amploare și, astfel, numărul tragediilor crește în fiecare secundă în care cineva mai apasă pe buton și-și face un selfie – niciodată mai bun decît următorul.
Traducîndu-se prin „scriere cu lumină”, cuvîntul original, provenit din limba greacă, care însemna „fotografie”, a ajuns astăzi să-și depășească cu mult rangul de artă. Primul aparat de fotografiat digital, disponibil în comerț, a apărut pe piață cu aproape 25 de ani în urmă, în 1990, ca produs al firmei americane Kodak, și a reușit să se dezvolte și să funcționeze în paralel cu aparatele de fotografiat reîncărcabile cu film. După anul 2004, cînd aparatele tradiționale au încetat să mai fie produse de marile companii, cele digitale au monopolizat întreaga piață și au mutat amintirile oamenilor din albume, direct pe ecranele calculatoarelor.
De la mini-laboratoarele foto cărate cu ei de fotojurnaliști, astăzi, posesor al unui dispozitiv care poate surprinde un cadru întîmplător, poate fi oricine. Aparatul s-a transformat, într-o scurtă perioadă, în telefon mobil, iar purtătorul său, din profesionist, într-un om obișnuit. Abundența cadrelor banale a provocat, însă, oamenii la schimbare. De la aventurarea în locuri periculoase sau la propria expunere într-o situație neplăcută, pentru obținerea unei imagini care ar putea să capteze atenția cuiva, oamenii au început să se întreacă, în ultimii ani, într-o colecționare a celor mai neobișnuite cadre, unele dintre ele aducîndu-le chiar moartea.
Rechinii și selfie-urile
În ultimii ani, de departe, în topul cadrelor preferate de oameni s-a evidențiat selfie-ul. Un autoportret realizat cu telefonul mobil sau cu ajutorul unei alte camere digitale, acesta s-a transformat într-o practică nocivă a oamenilor care par să nu mai obosească în încercările de-a se fotografia singuri de pe cea mai înaltă clădire pe care au văzut-o vreodată sau în cel mai ciudat loc pe care l-au vizitat.
O statistică realizată de site-ul american Mashable, a prezentat că, în anul 2015, mai mulți oameni au murit din cauza faptului că încercau să-și facă un selfie într-un loc sau moment nepotrivit, decît cei care au fost atacați de rechini. Așadar, în urma calculelor, s-a constatat că morțile cauzate de fenomenul autoportretelor fotografice au fost 12 la număr, în timp ce cazurile în care oamenii au murit din cauza faptului că au fost atacați de rechini au fost cu patru mai puține.
Din totalul de 12 decese, trei dintre ele au fost cauzate de faptul că persoana și-a dorit o fotografie pe calea ferată, în fața unui tren în mers, iar alte patru de faptul că persoanele s-au cățărat pe clădiri foarte înalte, încercînd să obțină un autoportret înconjurat de un tablou artistic deosebit. O altă persoană dintre cele 12 a fost un tînăr care vizita mausoleul Taj Mahal, din India, împreună cu prietenul său. În ciuda avertismentelor paznicilor, aceștia au insistat să meargă cu spatele pentru a face o fotografie perfectă împreună, însă nu au observat șirul de scări din spatele lor, pe care au și căzut. Unul dintre ei, în final, a murit, iar celălalt s-a lovit la cap și și-a rupt un picior.
Accidentele provocate de fenomenul obținerii selfie-ului perfect nu s-au sfîrșit, însă, cînd s-a încheiat și anul 2015. La începutul acestui an, în apropierea unei plaje din India, un grup de 20 de studenți a ignorat vremea urîtă de afară și, la ideea unuia dintre ei, au înnotat la mare distanță de mal, pentru a face împreună un selfie. Înainte să facă fotografia, un val puternic i-a lovit și, drept urmare, 14 tineri au murit înnecați, ceilalți 6 fiind salvați de oamenii de la țărm care le-au sărit în ajutor, atunci cînd au observat ce se petrece.
Rusia, speriată de autoportrete
Mai greu cu moda noilor fotografii digitale s-au obișnuit, însă, autoritățile din Rusia. Problema nu a fost aceeași și la tinerii cetățeni ai țării, care, urmînd exemplele celor din Occident, au început să se cațere pe cele mai înalte monumente arhitecturale, pentru a-și face selfie-ul dorit. Acest tip de fotografie a fost, în cursul anului trecut, urmat cu rapiditate și de trendul selfie-urilor cu trenuri în mișcare, sau cel al autoportretelor avînd în apropiere animale periculoase ale grădinilor zoologice, precum lei, urși sau tigri. Impacientat din cauza unei inventarieri a accidentelor cauzate de aparatele digitale, în urma căreia s-a constatat că numărul acestora trece cu generozitate de 100 Ministerul rus de Interne a lansat o campanie dedicată autoportretelor foto realizate în siguranță. Astfel, aceștia au realizat pliante care ilustrează toate tipurile de accidente întîlnite pînă la momentul respectiv și pe care le oferă tinerilor, ca exemple negative. Tot în flyere, autoritățile din Rusia au introdus și o serie de reguli de siguranță care trebuie respectate atunci cînd cineva dorește să-și facă o fotografie de tip selfie și, drept slogan, au ales să spună celor tentați de camerele digitale că „Pînă și un milion de like-uri în social media nu valorează cît viața sau sănătatea ta”.
Această tentativă de descurajare a fenomenului nu este prezentă numai în Rusia.
Începînd cu luna februarie a acestui an, în India, principala țară în care s-au înregistrat accidentele provocate de selfie-uri, există 16 locuri în care fotografiile de acest tip sînt interzise. Zonele sînt considerate de poliția locală, care le-a și ales, pericole și nerespectarea acestei reguli va fi amendată cu 1.200 de rupii, adică echivalentul a aproape 70 de lei. Amende vor primi și posesorii selfie stick-urilor, care vor fi gata să captureze cadrul perfect în anumite stații de tren și metrou din Japonia, sau pe acoperișurile clădirilor prea înalte.
În trend cu nefericirea
Printre cele mai bizare tragedii se numără cea a aeronavei Cessna 150K, care, în anul 2014, s-a prăbușit din cauza faptului că pilotul a pierdut controlul, în timp ce își făcea un selfie. Atît el, cît și celălalt pasager aflat la bord, au murit.
Acestui caz i se adaugă și cel al unui tînăr de 19 ani din Houston, care a vrut să-și facă un selfie cu un pistol în dreptul capului și cu degetul ținut, de formă, pe trăgaci. Arma s-a descărcat și tînărul a decedat. Nici România, în ultimii ani, nu a fost ocolită de astfel de întîmplări. Atît la București, cît și la Iași, au existat tineri care au murit din cauza faptului că au dorit să-și facă un selfie cocoțați pe un tren al Căilor Ferate Române, sau pentru că au căzut de pe blocuri de peste 10 etaje, la momentul realizării fotografiei.
Pînă cînd și România va lansa o campanie care să apere fotografii amatori de propriile lor poze, nu putem decît să conștientizăm că niciun cadru nu va fi niciodată destul de prețios, încît să-l plătim cu prețul propriei noastre vieți.
Adaugă un comentariu