Patima supunerii clocotește de la 40 de grade
Povești fără timbru 23 octombrie 2016 Niciun comentariu la Patima supunerii clocotește de la 40 de grade 17Întîlnirile de la Clubul Alcoolicilor în Recuperare nu seamănă cu cele ale alcoolicilor anonimi din filmele americane. Sînt mai degrabă întîlniri între prieteni, care își spun în fiecare săptămînă toate încercările prin care au trecut, iar ceilalți le ascultă și verifică prin toate cotloanele minții dacă se asemănă și cu povestea lor sau nu. La Club, dependenții de alcool nu trec singuri prin greutatea mărturisilor, așa cum nu au trecut singuri nici prin lupta cu viciul.Vin mereu însoțiți de membrii familiei, care mărturisesc și ei cît de greu le-a fost să aibă alături un alt om căruia nu îi păsa de suferințele lor, ci doar de propria-i deznădejde pe care o închideau într-o substanță lichidă, care le-a măcinat puțin cîte puțin sănătatea lor, dar și pe cea a familiei.
Cornel, îmbolnăvit de două ori de vicii
„Nu puteam să mă deplasez nici doi centimetri prin casă, aveam noroc că toaleta era aproape de cameră și că aveam mobilă de care mă puteam sprijini”, își începe Cornel povestea celui mai mare exces din viața sa. Este prima întîlnire după o lună în care Clubul Alcoolicilor în Recuperare a luat o scurtă pauză. În tot acest timp, Cornel a împlinit doi ani de cînd a reușit să se desprindă de sticlele de băutură, iar colegii săi îl încurajează și îl aplaudă în timp ce primește o diplomă de recunoaștere a meritului. Nu este prima dată, însă acești doi ani reprezintă perioada cea mai lungă în care a reușit să se țină departe de alcool. „Doar gîndindu-mă la cum eram atunci e de ajuns să mă facă să mă abțin”, spune bărbatul care își mîngîie barba deasă și gri care îi înconjoară jumătate de față. E profesor, însă ar vrea ca asta să rămînă neștiut, pentru că știe cum va fi privit dacă ar afla cei din jurul său. În excesul care l-a ținut mult timp la pat, Cornel a făcut o criză puternică de inimă și a rămas cu sechele care îl mai urmăresc și acum, iar de atunci urmează un tratament strict. Își amintește că era singur, iar pentru că soția era plecată în delegație, a fost în permanență în grija uneia dintre fetele sale care stătea peste drum de el. „Îmi trece orice chef cînd mă gîndesc la asta. Copilul trebuie să își lase viața ca să aibă grijă de părinți pentru că ei au exagerat. Atunci cînd e vorba de o boală, de cancer, e de înțeles, însă atunci cînd e vorba despre faptul că părintele tău a exagerat cu ceva, e altă situație”, își spune el ca pentru sine, certîndu-se.
Soția sa a ajuns la întîlnire cu o mică întîrziere și, deși locul de lîngă soțul său era liber, a preferat să se așeze pe un scaun din fața lui și nu lîngă el. Zîmbește în permanență, iar atunci cînd el spune ceva care nu este adevărat sau care nu îi convine, dă încet din cap, iar mărgelele mari și colorate i se plimbă dintr-un colț al gîtului în altul. „Viața cu un dependent este cruntă, iar contribuția este una de ambele părți”, spune Mariana cu o urmă de vinovăție în glas. Știe că de multe ori a contribuit și ea la dependența lui Cornel prin faptul că l-a ascuns, că nu a încercat să facă tot posibilul ca el să se lase. Mariana spune că nici acum nu îi vine să creadă că soțul său, unul preocupat mereu de sănătatea sa, care își face analizele medicale la fiecare jumătate de an și merge la medicul de familie periodic, ar putea să își toarne singur otravă în corp. „În ziua cînd a avut acea criză gravă, ne-am speriat îngrozitor, nu știu cît își mai aduce el aminte. Însă l-am găsit aproape mort”, povestește Mariana, cutremurîndu-se. Alcoolul însă nu este singurul viciu al lui Cornel. Acum zece ani a fumat într-o noapte patru pachete de țigări pînă i s-a făcut rău, încît ajunsese să tușească în fiecare dimineață pînă vomita și abia atunci a realizat că trebuie să renunțe.
Adriana, dependentă fără să știe
Singura femeie din tot grupul care s-a luptat cu dependența de alcool în mod direct este Adriana. Rumenă în obraji de emoție, deși grupul o cunoaște de ceva timp, încă se luptă cu timiditatea, așa că preferă să vorbească puțin. „Cînd venea vara, îmi spuneam că un pahar de bere nu strică”, își recunoaște Adriana plăcerea vinovată uitîndu-se la palmele pe care le frămîntă în poală, rușinată de povestea pe care nu o spune prima dată. Toți ceilalți i-au mai auzit povestea ori de cîte ori a intrat cineva nou în grup. Lucra în Italia acum cîțiva ani cînd a început să bea, însă i se părea că așa bea oricine. Era plecată împreună cu soțul său ca să muncească, iar el mai mult se ocupa să o aducă pe ea acasă din baruri, în brațe, în fiecare noapte. „Nu mi-am dat seama că e o boală, bănuiam că eu consum ca oricine altcineva. Însă dacă beam azi, voiam și mîine. De exemplu, cînd aveam 35 de ani beam mai mult, însă puteam să merg la muncă”, recunoaște femeia uitîndu-se pe furiș la bărbatul de lîngă ea.
Soțul său mărturisește că și el bea, însă rar, fără să fie dependent. După cei cinci ani de dependență ai soției sale, e mulțumit că a reușit ca ultima sticlă de vin desfăcută în casă să prindă mucegai și că musafirii sînt acum singurii care mai consumă alcool în casa lor. „Sînt mulțumită sufletește, acum sînt organizată în tot ceea ce fac. Beau apă din fîntînă și mănînc fructe, iar cine mă îndeamnă să beau, chiar și o gură, le zic că iau medicamente”, își spune Adriana fericită, ochii sclipindu-i din cînd în cînd.
Mihai, singuraticul distrus de alcool
Cel mai vesel din tot grupul este Mihai și, de cînd a început întîlnirea, tot încearcă să spună ceva, însă cei din jur îl întrerup. E trecut de 50 de ani și îl așteaptă o mare încercare peste mai puțin de o lună. Unul dintre copiii săi va avea nuntă și se teme să nu „alunece”, însă în același timp este curios să vadă dacă va ceda sau nu tentației de a bea. Nu are amintiri prea plăcute despre ultimele beții care l-au adus pe paturi de spital sau care l-au țintuit departe de lumea reală. A început să bea încă din tinerețe, acum cîteva zeci de ani, la îndemnul colegilor de la muncă, fiind un fel de obicei de grup. Însă dependența recentă este strîns legată de plecarea soției în străinătate, de pe 1 noiembrie anul trecut, așa cum își aduce el aminte cu exactitate.
„Atunci a fost cea mai mare problemă. Mi-a lăsat soția 40 de litri de vin, iar eu nu am putut să îi refuz, non-stop am băut tot într-o săptămînă. Nu am mîncat și m-a luat o durere îngrozitoare de stomac, de credeam că a pocnit ceva în mine. Am sunat la salvare, i-am zis unui vecin unde am sacul cu mîncare pentru căței și am ieșit în stația de autobuz să îi aștept. Trei ore am așteptat pentru că au înțeles greșit numele stației”, își amintește Mihai gesticulînd în aer cu degetele noduroase și amintind de fiecare dată, parcă nici lui nu îi vine să creadă că a putut să bea cinci litri de vin pe zi și niciun gram de hrană. „Oare cum am rezistat?”, se întreabă el retoric, iar soția lui înclină capul ca și cum l-ar certa în gînd. „Cît am fost plecată, îl simțeam la telefon dacă este beat sau nu. Și era”, spune femeia deznădăjduită. Mihai se uită la femeia măruntă din stînga lui cu un amestec de grijă, dar și cu vinovăție. „Știi ce te distruge? Singurătatea te distruge, și dacă nu ai nici susținători…”, îi răspunde bărbatul dînd din mînă ca și cum nu s-ar mai strădui să îi facă pe ceilalți să îl înțeleagă.
În timp ce a stat internat 18 zile la Centrul de Recuperare din Păcurari, Mihai a vrut să se lase de băut mai ales după ce a văzut diafilme care l-au speriat. Cel mai mult l-a înfricoșat cel în care era reprezentat cum creierul se micșorează în urma consumului de alcool sau cele în care organul sănătos era comparat cu unul care se degrada încet pînă devenea cenușă. În sfîrșit, după mai multe clipe de liniște, bărbatul reușește să spună repede ce îl tot frămînta încă de cînd a ajuns la întîlnire. Cum a căzut din nou în păcat recent, de cînd a ajuns soția lui acasă, de mai puțin de o săptămînă. „Nu-mi vine nici mie să cred ce am făcut. Am găsit iar vin și doar am încercat să gust și nu mă mai puteam opri. Recunosc, m-am simțit foarte rău, nu am mîncat iar cîteva zile, nu am fost om. Nu mai vreau să pățesc așa din nou”, spune bărbatul tremurînd parcă de frică. Psihologul, care pînă acum s-a uitat la fiecare ca și cum le-ar ști dinainte povestea, la mărturisirea lui Mihai face o pauză și le reamintește că, de fapt, dependența de alcool este un strigăt al mecanismului de apărare, pe care fiecare dintre noi îl avem, pentru a ne lupta cu singurătatea sau cu grijile zilnice. De fapt, lupta cu alcoolul poate fi cîștigată dacă există o motivație interioară puternică, pe care fiecare dintre noi trebuie să o găsim fără să ne sprijinim pe umerii familiei.
*numele personajelor au fost modificate pentru a le proteja identitatea
Adaugă un comentariu