Noaptea în care monștrii și fantomele ies la vînătoare
Lumea pe jar 2 noiembrie 2016 Niciun comentariu la Noaptea în care monștrii și fantomele ies la vînătoare 64În fiecare an, în noaptea de 31 octombrie, tot mai multe orașe se transformă în tărîmuri fermecate, în care zînele și vîrcolacii, supereroii și vrăjitoarele colindă din casă-n casă după dulciuri sau, după moda ultimilor ani, iau la pas cluburile în căutarea distracției. Începută ca o celebrare a naturii, tranformată apoi într-o sărbătoare a sfinților, în care sufletele se întorceau pe pămînt, Halloween-ul s-a transformat treptat într-o afacere de sute de milioane de dolari. Fie că ne cumpărăm costumele din magazin sau ni-l confecționăm din hainele vechi ale bunicii, nu ne rămîne de făcut decît să luăm mătura de după ușă sau sabia de pirat din cui și să ieșim la vînătoare de fantome pe străzi.
Halloween-ul, sărbătoarea distractivă pe care o cunoaștem astăzi, a avut o însemnătate cu mult diferită la început. Aceasta își are originea în sărbătoarea Anului Nou Celtic, plecînd de la festivalul Samhain, moment în care întunericul cîștiga în fața luminii, noaptea devenind mai lungă decît ziua. Se credea că în această seară granița dintre lumea oamenilor și lumea de dincolo se slăbește, oferind un prilej spiritelor să pătrundă în lumea noastră, fie ele bune sau rele. Celții credeau că deghizîndu-se în fantome și ieșind așa pe străzi nu vor fi observați de stafii și nu vor fi deranjați, obicei care era cunoscut sub numele de Souling. Mai tîrziu, o influență majoră în evoluția Halloween-ului a avut-o Biserica Romano-Catolică care a decretat în 835 în ziua de 1 noiembrie să se celebreze sfinții, o zi care avea să poarte numele de Hallowmas sau All Hallows (n.r. Sărbătoarea Sfinților). Totuși, cei care s-au apropiat cel mai mult de numele de azi a festivității au fost scoțienii. Aceștia au denumit-o All-Hallows-Even, pentru ca mai apoi v-ul să dispară și să rămînă Halloween.
Druizii, cei mai sîngeroși vestitori
Cu timpul, ziua de 31 octombrie a început să fie asociată tot mai mult cu vrăjitoria, legătură ce își are originea în religia naturii, cunoscută și ca Wicca sau „cei înțelepți”. De aici cuvîntul a derivat mai apoi în witch (vrăjitoare). De opt ori în fiecare an, vrăjitorii și vrăjitoarele sărbătoresc sabatul făcînd în ajunul său tot felul de farmece, care însă nu afectează pe cei din jur, fiind considerat un ritual ce implică magie albă. Seara de 31 octombrie este una foarte importantă, fiind cel mai însemnat sabat din cele opt, fiecare avînd poziții diferite în calendar. În seara de Halloween toți vrajitorii și vrăjitoarele se adună și, pe lîngă ritualuri, aceștia spun povești din propriul jurnal de magie cunoscut drep „Cartea umbrelor”. Sînt povești cu fantome care încep nu înainte ca unul dintre cei mai vechi vrăjitori să rostească „A witches’ tale and a cup of ale for the host of our guests unseen.” (Povestea unei vrajitoare și a unui pahar pentru a-i găzdui în lucruri neștiute pe oaspeții noștri).
O altă formă de vrăjitorie era cea a druizilor. De această dată însă tradiția era ceva mai sîngeroasă fiind implicate și sacrificii umane. Aceștia erau numiți „men of the oaks” (n.r. oamenii stejarilor), un clan care se îmbrăca mereu în robe albe. Seara de Halloween era sacră pentru ei, deoarece Zeul Soare la care se rugau revenea din lumea celor morți în ziua de 31 octombrie și de aceea lumina devenea mai slabă și întunericul prelua frîiele. La începutul fiecărei procesiuni, un sclav ar fi fost omorît și tras cu o funie de piciorul stîng pentru a cinsti venirea stăpînului. Apoi, ei ar fi mers într-un sat unde ar fi strigat un echivalent al lui „Trick or Treat” (n.r. Ne dați sau nu ne dați). „Treat-ul” trebuia să fie însă o femeie. Dacă sătenii ar fi refuzat să ofere ofranda, druizii desenau o hexagramă pe zidurile satului, invocînd „vînatorul încornorat al nopții” pentru a omorî pe cineva din acel sat. Dar dacă sătenii acceptau să ofere pe cineva, druizii puneau un dovleac în centrul satului în care se sculpta forma unei fețe, iar înăuntrul său era o lumînare făcută din grăsime umană pentru a ține spiritele rele la depărtare. Astfel, flacăra din dovleacul sculptat era un indiciu că lucrezi sau ai lucrat cu diavolul.
O afacere cu țipete
Cu timpul însă sărbătoarea a luat o întorsătură poetică și a fost o sursă de inspirație pentru opere literarare cu tentă horror sau gotică cum sînt romanele „Frankenstein” sau „Dracula”. În 1780, printre primele lucrări despre Halloween au fost cele ale poetului scoțian John Mayne care menționa farsele care se jucau în ajunul zilei de 1 octombrie. „What fearfu’ pranks ensue!” ( n.r. Ce farse înfricoșătoare se pregătesc) a fost lucrarea care l-a inspirat pe Robert Burns să scrie poezia Halloween, unde se regăsesc elemente pe care azi le asociem sărbătorii: dovlecii, lanurile de porumb, sperietorile de ciori sau stafiile.
În prezent sărbătoarea a căpătat puternice nuanțe comerciale, iar aproape în toată lumea, în preajma Halloween-ului, afaceri din diferite domenii își măresc vînzările. Potrivit Haunted House Association, în America există mai mult de 1200 de atracții bîntuite, acestea generînd un cîștig anual estimat între 300 și 500 de milioane de dolari. Frica transformîndu-se într-o afacere de succes. Crearea unor astfel de locuri necesită însă o multitudine de mîini de lucru și minți creative, tîmplari pricepuți, ingineri, mecanici, dar și actori talentați care să-i ducă pe cei curajoși pe diferite tărîmuri de groază. Atracțiile sînt diferite, fie prin temă sau specificul desfășurării turului respectiv. De la Casa Iadului, care prezintă scene tulburătoare și efecte ale celor 7 păcate capitale, narate de un ghid priceput, sau a labirintului din lanul de porumb care ascunde surprize la tot pasul, pînă la Trenul Fantomă, care este un traseu interior pe care turiștii îl parcurg experimentînd animații, sunete, muzică și efecte speciale care să le dea fiori. Toate încearcă să scoată cît mai multe țipete sau să-i distreze pe temerari.
Îmbrăcămintea este unul dintre cele mai vechi elemente păstrate de Halloween, deși costumele sînt mult mai diversificate și mai realiste decît au fost la începuturile sărbătorii. Copiii, dar și adulții se întrec de multe ori, fiecare dorind să aibă un costum cît mai bine făcut, care să stîrnească cît mai multă admirație din partea prietenilor. National Retail Federation estimează că americanii ar fi cheltuit pînă acum, pentru anul 2016, 8.5 miliarde de dolari pe costume, în special pentru adulți iar în 2013, 330 de milioane de dolari pentru animalele de companie.
Degete și ochi falși, pînze de păianjen, dovleci sculptați sau alte jucării pe care le poți agăța prin casă sau poziționa strategic la locul de muncă, astea sînt elementele care dau cu adevărat farmec Halloween-ului. Dulciurile specifice sînt și ele foarte populare, cum sînt merele și porumbul caramelizat, plăcinta de dovleac, caramelele sau bomboanele în formă de cranii, viermi sau lilieci.
Contestatarii Halloween-ului
Popularitatea mare de care se bucură aduce, însă și critici venite, deseori din partea bisericii. Avvenire, un site ce are în spate episcopi italieni, a cerut în 2009 boicotarea sărbătorii afirmînd că este o celebrare a groazei și a macabrului promovînd sectele sataniste. Iar în 2010 în urma decorării cu motive specifice a unui parc din Florida, mai multe biserci au protestat spunînd că se promovează imagini ale crimei și torturii. Acțiuni ce nu s-au lăsat cu schimbări juridice în vreun fel, legitimitatea sărbătorii rămînînd aceeași. Cu toate astea tot mai mulți oameni se bucură de sărbătoare în fiecare an. Fie că sînt copii sau adulți, tot mai mulți oameni se bucură de sărbătoare în fiecare an. Fie că sînt copii sau adulți, sărbătoarea aduce pune în tolba majorității tinerilor cîte un pic de fericire, toate astea îmbrăcate în bomboane deliciose, jeleuri sau prăjituri scufundate într-un vin bun pentru unica seară în care se celebrează groaza și magia.
Adaugă un comentariu