Omul și alegerile imposibile
De pe scena Iașului 26 octombrie 2017 Niciun comentariu la Omul și alegerile imposibile 8„Alegerea”, piesa de teatru într-un singur act, scrisă de Regele Mihai al României și Regina Ana, a fost jucată săptămîna trecută în premieră la Ateneul din Iași. Povestirea începe abrupt, fără vreo prezentare a personajelor, însă descoperi treptat că personajele întruchipează „omul” sau „umanitatea”, „capitalismul” sau „lăcomia”, dar și „amarul” sau „totalitarismul”.
O piesă pur filosofică, care însă nu se afundă prea mult în conceptele pe care le prezintă. „Lăcomia” sau „plăcerile deșarte” reprezintă, în esență, capitalismul. De cealaltă parte este „durerea” sau „amarul”, care propune un regim totalitar, invită Omul, jucat de Emil Coșeru, să aleagă o viață prin muncă, în care țelurile să le atingă prin exploatarea „proștilor”. Cele două sisteme politice puse în scenă au reprezentări duse pînă la extrem, observîndu-se astfel intenția de demonizare a acestora. Astfel, autorii arată că indiferent de ce ar alege Omul, nimic bun nu ar ieși în final, ci ar putea urmări, cel mult, dorințele sale egoiste.
Apare lupta interioară a personajului central, al Omului, care nu poate alege nimic din ceea ce propun cele două ispite. Acesta tinde către țeluri ceva mai înalte, însă nu are o reprezentare a acestora. Astfel, în scenă apare „Prietenul”, care îi arată Omului o altă cale, prin acceptarea credinței și iubirii ca singurele care pot conduce către o descoperire a adevăratului potențial de care este în stare. Dragoș Maftei, cei care joacă „Prietenul”, nu pare să știe dacă interpretează un sfînt, un om sau o divinitate, iar replicile sînt spuse pe același ton, în același ritm. În esență, mesajul piesei jucate în Sala Mare de Spectacole a Ateneului este unul prezentat doar în nuanțe de alb și negru. Lucrurile sînt duse la extrem, iar singura salvare este credința și iubirea. Iar dacă ni se spune de ce sînt rele „Amarul ” și „Lăcomia”, în cazul credinței și a iubirii trebuie să-i credem pe cuvînt pe cei de pe scenă că e cea mai bună cale.
Adaugă un comentariu