Joc pentru oameni mari
De pe scena Iașului 6 martie 2018 Niciun comentariu la Joc pentru oameni mari 13Cîteva zeci de ieșeni s-au îngrămădit joi seara, 1 martie, în sala „Aurel Luca”, pentru a viziona premiera piesei „Jocul”, pusă în scenă de cinci tineri de la Teatrul Ludic. Într-o lumină difuză, Dvori, care a fost jucată de Mădălina Alexandru, și-a făcut apariția îmbrăcată într-o fustă scurtă înflorată și un tricou alb cu dungi roșii. Adolescenta, în vîrstă de 14 ani, este o fire mai singuratică, care iubește muzica rock și economisește bani pentru a-și lua o motocicletă. Deși pare o poveste despre o adolescentă oarecare, intriga piesei debutează abrupt, cînd protagonista este abordată de patru colegi de școală, care o invită să-i însoțească în timpul serii „la lac”, pentru a pescui împreună. Dvori acceptă propunerea și chiar se oferă să aducă casetofonul ei, cîteva discuri cu muzică și o tigaie, în care să gătească peștele. Numai că pentru Asaf, Șmulic, Sela și Ghidi, mersul la lac era un pretext pentru a comite un viol asupra tinerei credule, care avea impresia că Sela o place și acceptă orice îi cere el pentru a-i face pe plac. Urmează apoi o cursă în care Șmulic încearcă să o avertizeze pe protagonistă de planul pe care îl au băieții și în care Dvori încearcă să-i impresioneze pe băieți, consumînd alcool și fumînd alături de ei.
Piesa „Jocul”, care este interzisă persoanelor sub vîrsta de 16 ani, este un dialog între cele cinci personaje, presărat cu cuvinte obscene, care te fac să te întrebi de ce vulgaritatea cîștigă din ce în ce mai mult teren în artă. Deși a încercat să scoată în evidență personalitățile adolescenților rebeli, mereu în căutare de provocări, punerea în scenă de către cei de la Ludic a accentuat doar viciile pe care le capătă tinerii în jurul vîrstei de 15 ani, dictîndu-le în totalitate deciziile. Cu toate acestea, Dvori, Ghidi, Sela, Asaf și Șmulic au rostit replicile cu o mare lejeritate, care te făceau să crezi că în spatele jocului lor nu a existat niciodată un regizor, ci e doar o întîmplare spontană provocată de întîlnirea dintre fată și băieți.
Treptat, pe măsură ce acțiunea piesei se consumă, protagoniștii devin și proprii apărători în fața legii, atunci cînd întîmplarea a fost denunțată de adolescentă. Trecerea este făcută subtil de către personaje, care-și trag o robă neagră pe deasupra hainelor, și de tonul cu care sînt rostite replicile, de la unul amuzat, jucăuș, la cel serios. Astfel, cele două tabere – Dvori, contra lui Ghidi, Sela, Asaf și Șmulic – se obligă reciproc să-și recunoască partea de vină, singura care pare cu adevărat afectată de cele întîmplate fiind fata. Încolțită de cei patru băieți care încercau să o convingă că ea e singura vinovată, aceasta încearcă să-și adune gîndurile, să-și reamintească cele întîmplate și să combată cu argumente spusele lui Ghidi, Sela, Asaf și Șmulic. Piesa ilustrează doar un joc a căror limită adolescenții nu au cunoscut-o și care a fost dirijat de temeri și nevoi adolescentine.
Adaugă un comentariu