Cu agitatorul Iliescu în comunism și în democrație

Opinia de la centru Niciun comentariu la Cu agitatorul Iliescu în comunism și în democrație 3

Ion Iliescu poate juca roluri de cam­panie chiar și așezat pe canapea, cu un ceai preparat de doamna Nina în față. E vorba, mai exact, despre ra­portarea obligatorie la Ion Iliescu, la moștenirea pe care fostul preșe­din­te a lăsat-o țărișoarei sale.

De o par­te sînt cei care încearcă să tragă de pe urma asocierii: social-democratul Mircea Geoană îl pomenește ca pe un mentor și încearcă să smul­gă de la el cîteva vorbe de bine și mul­te voturi de la î­naintașul său, li­be­ralul Crin Anto­nes­cu vorbește des­pre felul surprinzător în care Iliescu s-a schimbat de-a lungul ce­lor două decenii de democție, iar in­de­pendentul Sorin Oprescu ara­tă res­pectul cuvenit pacientului de lux ca­re l-a lansat în politică. În partea cea­laltă se plasează Traian Băsescu, ca­re îl așază aproape cu fiecare discurs în compania deloc măgulitoare a domnilor. Trecutul e fie nostalgicul „pe vremuri era (ceva) mai bine”, fie lîn­ce­zea­la pseudo-democratică ce trebuie răz­bunată.

„Un bun agitator”

Ion Iliescu nu poate fi ignorat. N-au făcut-o nici mai-marii comuniști, care i-au întocmit în 1953 stu­den­­tului Iliescu o fișă de cadre demnă de toată admirația. Deși aproape nevinovat, do­­cumentul a stat ascuns vreme de 20 de ani, ală­turi de alte cîteva sute de bio­grafii cons­tituite în „dosare-anexe”, prin cu­tiile îngălbenite ale birocrației. și a fost scos la lumină luna trecută de spe­cialiștii Arhivelor Naționale.

Viitorul președinte al României de­mocratice avea pe atunci 23 de ani și se afla, asemenea parti­dului, într-o perioadă de mari reali­zări. Pe 22 ale lunii, trei tovarăși sem­nau un document în care înșirau ac­tivitatea tî­nă­ru­lui comunist – mul­te puncte tari și cî­teva puncte slabe – și trăgeau o concluzie: „Tov. Iliescu Ion poate deveni candidat de partid”. „Este cunoscut de tovarășii cu ca­re a activat ca un bun agitator, ener­gic și cu spirit de organizare”, se ara­tă în document. A fost ales în bi­ro­ul organizației de elevi, iar de aici a fost propulsat între vîrfurile tinere­tu­­lui co­munist, pînă la calitatea de membru al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Muncitor.

Junele Iliescu primea noi apre­ci­­eri – „a arătat multă bunăvoință pentru îndeplinirea sarcinilor” – dar se vor­bea și de lipsuri – „în unele pro­ble­­me, cînd trebuia să ia o hotărîre se cam pripea, nu prea primea critica, cu greu recunoștea unele lipsuri ce i se ară­tau”.

 „Este un tovarăș modest”

Cei trei ani petrecuți pînă atunci la facultate, în Moscova, fuseseră ur­măriți cu atenție: „S-a încadrat în mun­­ca politică. (…) Este un tovarăș mo­dest și are atitudine tovărășească fa­ță de studenți. Tovarășul are ca lipsuri aceea că nu este destul de exigent față de lipsurile tovarășilor cu ca­re lucrează, trecînd cu vederea lip­su­rile tovarășilor în care are mai mul­tă în­credere. De asemenea, este pri­pit cînd trebuie să ia unele ho­tă­rîri. Are nivel politic și este discipli­nat în muncă”. Pe Iliescu Ion, comunismul, demo­cra­­ția și tovarășii cu lipsuri îl așteptau cu răbdare.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top