Ultimul Turnir al Cavalerilor Vinului
Șoc-șoc-groază! 29 noiembrie 2009 Niciun comentariu la Ultimul Turnir al Cavalerilor Vinului 1Cănița de argint, folosită pentru a analiza claritatea vinului alb, îi atîrnă lejer dintr-un buzunar al hainei, iar medaliile de Cavaler al Ordinului Vinului îi strălucesc în piept. Sergiu Nedelea se recomandă a fi unul dintre puținii din România care mai păstrează tainele unei meserii care s-a pierdut, și anume, cea somelier. Joi, 26 noiembrie a căzut asupra sa datoria de a explica proveniența fiecărui vin prezentat, cît și a soiului din care face parte, ca invitat al celor de la magazinul de vinuri Good Point.
În jur de 50 de oameni, strecurați printre sticlele aduse din toată lumea, i-au sorbit cuvintele cavalerului, în așteptarea degustării. „A venit timpul să demolam puțin din aceste mituri cu care ne-am obișnuit. Mie nu îmi place să cred că noi, românii, nu avem cultura vinului. O avem, dar cred că trebuie să vorbim puțin de unde a rămas îngropată”, a menționat somelierul, alunecînd cu privirea peste chipurile din sală. Încercînd să captiveze atențiile îndreptate spre „vedetele de lux” nedestupate, care își așteptau promovarea, Sergiu Nedelea s-a declarat „onorat fiindcă sînt alături de ieșeni. Spun asta pentru că sînt a doua oară în această lună în Iași și din punctul meu de vedere e bine. Înseamnă că se mișcă lucrurile în zona asta în ceea ce privește cultura vinului. În această seară vom degusta niște vinuri de excepție de la cîțiva producători reprezentativi din România.”
În timp ce prezentatorul vorbea, tinerele angajate s-au întors asupra celor peste 400 de pahare așezate în șiruri egale, alături de cîteva sticle din primul vin ales pentru degustare: Cuvee Prince Stirbey, făcut din soiuri „nobile”: Fetească Regală și Camposie selecționată, din 2007. Concluziile trase de către prezentator au fost unanim acceptate: „un vin bun, echilibrat, puțin cam tare, dar care lasă un gust plăcut”. Dialogurile tehnice care începeau să se înfiripe s-au lovit de rumoarea degustătorilor, nerăbdători să cunoască și aroma celorlalte soiuri.
Un buchet de gusturi
Așteptările le-au fost răsplatite de paharele umplute alternativ de trei degete, cu un Fumee Blanc din 2008 și cu un Terra Romana Rose din același an. Toată gălăgia s-a spart însă odată cu răsturnarea unei tăvi cu pahare goale. Incidentul a fost privit cu zîmbete ascunse dar și cu voie bună, doar „cioburile aduc noroc”. Mai ales că, la rînd pentru a fi degustate așteptau Divin Cuvee Rouge din 2006, Drăgaica roșie din 2007, Cuvee Charlotte și Cuvee Uberland, ambele din 2006. După fiecare degustare, vocile tuturor se animau cu o tonalitate în plus, spiritele destingîndu-se în cuvinte de apreciere. Ultimul pe lista de prezentare, dar primul în preferințele celor din sală, Cuvee Uberland a fost desemnat în unanimitate „vinul serii cu siguranță, arome extraordinare și un gust fabulos. Un vin cu care te împrietenești.”
Cum să cumperi vin și să nu iei plasă
Profitînd de un moment în care cei prezenți în magazin au luat cu asalt platourile cu gustări, aduse de către organizatori, Cezar Ioan, invitat din partea revistei Vinuri.ro, a vorbit despre cartea la care au lucrat cinci dintre editorii revistei: „Ghidul Vinuri.ro, Cum să cumperi vinuri fără să-ți iei plasă”. „Da, s-a nimerit să fiu și eu aici să vorbesc despre cartea aceasta, cînd putea la fel de bine și Sergiu să o facă. Eu unul aș fi preferat să mănînc sandwich-uri în timp ce voi degustați vin”, a glumit Cezar încercînd să-i distragă pe cei cărora le alunecaseră deja privirile către zecile de sortimente de vinuri alese.
Înainte ca audiența, dezamăgită de imaginea paharelor goale și a sticlelor pe care acum apăreau etichete de la 10 euro în sus, să plece, Sergiu Nedelea le-a oferit degustatorilor amatori o temă de gîndire: „Vinul este singura ființă lichidă vie: se naște, îmbătrînește și moare. Păcat că nu se reproduce.”
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu