Ultimul Turnir al Cavalerilor Vinului

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Ultimul Turnir al Cavalerilor Vinului 1

Cănița de argint, fo­lo­si­tă pentru a analiza claritatea vinului alb, îi atîr­nă lejer dintr-un bu­zu­nar al hainei, iar me­da­liile de Cavaler al Ordinului Vinului îi stră­lu­cesc în piept. Sergiu Ne­delea se recomandă a fi unul dintre puținii din România care mai păs­trea­ză tainele unei me­se­rii care s-a pierdut, și anu­­me, cea so­melier. Joi, 26 noiembrie a căzut asu­pra sa da­to­ria de a ex­plica prove­ni­ența fie­cărui vin pre­zen­tat, cît și a soiului din ca­re face par­te, ca invitat al celor de la magazinul de vi­nuri Good Point.

În jur de 50 de oameni, strecurați printre sticlele aduse din toată lu­­­mea, i-au sorbit cuvintele cava­le­ru­­­lui, în așteptarea degustării. „A ve­­­nit timpul să demolam puțin din aces­te mituri cu care ne-am obiș­nu­it. Mie nu îmi place să cred că noi, ro­­­mânii, nu avem cultura vinului. O avem, dar cred că trebuie să vorbim pu­țin de unde a rămas în­gro­pa­tă”, a men­ționat somelierul, alu­ne­cînd cu pri­virea peste chi­pu­ri­le din sa­­lă. Încercînd să captiveze aten­ți­i­le în­dreptate spre „vedetele de lux” ne­­­des­tupate, care își așteptau pro­mo­­­va­rea, Sergiu Nedelea s-a de­cla­rat „onorat fiindcă sînt ală­turi de ie­­șeni. Spun asta pentru că sînt a do­­ua oa­ră în această lună în Iași și din punc­tul meu de vedere e bine. În­­seamnă că se mișcă lu­cru­rile în zo­­na asta în ceea ce pri­veș­te cul­tu­ra vinului. În această sea­ră vom de­gus­­­ta niște vinuri de ex­cepție de la cî­­țiva producători re­prezentativi din România.”

În timp ce prezentatorul vorbea, tinerele an­ga­jate s-au întors asupra ce­­­lor peste 400 de pahare așezate în și­ruri egale, alături de cîteva sticle din primul vin ales pentru de­gus­­­ta­re: Cuvee Prince Stirbey, fă­cut din soiuri „nobile”: Fetească Re­­­ga­lă și Cam­posie selecționată, din 2007. Con­­cluziile trase de către pre­­zentator au fost unanim accep­ta­te: „un vin bun, echilibrat, puțin cam tare, dar care lasă un gust plă­cut”. Dia­lo­gu­­rile tehnice care începeau să se în­­firipe s-au lovit de ru­moa­rea de­gus­­tătorilor, nerăbdători să cu­noas­că și aroma celorlalte so­iuri.

Un buchet de gusturi

Așteptările le-au fost răsplatite de paharele umplute alternativ de trei degete, cu un Fumee Blanc din 2008 și cu un Terra Romana Rose din același an. Toată gălăgia s-a spart însă odată cu răs­­tur­na­­­rea unei tăvi cu pahare goa­le. In­ci­­den­tul a fost privit cu zîm­bete as­cun­se dar și cu voie bu­nă, doar „cio­burile aduc noroc”. Mai ales că, la rînd pen­tru a fi de­gus­tate aș­tep­tau Divin Cuvee Rouge din 2006, Drăgaica roșie din 2007, Cuvee Charlotte și Cuvee Uberland, am­bele din 2006. Du­pă fie­care de­gus­tare, vocile tutu­ror se ani­mau cu o tonalitate în plus, spi­­ri­tele des­tingîndu-se în cuvinte de apre­ci­ere. Ultimul pe lista de pre­zen­­ta­re, dar primul în preferințele ce­­lor din sală, Cuvee Uberland a fost de­sem­nat în unanimitate „vi­nul se­rii cu siguranță, arome ex­tra­or­di­na­re și un gust fabulos. Un vin cu ca­re te împrietenești.”

Cum să cumperi vin și să nu iei plasă

Profitînd de un moment în care cei prezenți în magazin au luat cu asalt platourile cu gustări, aduse de către organizatori, Ce­zar Ioan, in­vitat din partea re­vis­tei Vinuri.ro, a vorbit despre car­tea la ca­­­re au lucrat cinci dintre edi­torii re­­­vis­tei: „Ghidul Vinuri.ro, Cum să cum­peri vinuri fără să-ți iei pla­să”. „Da, s-a nimerit să fiu și eu aici să vor­­besc despre cartea aceasta, cînd pu­­tea la fel de bine și Ser­giu să o fa­că. Eu unul aș fi preferat să mă­nînc sandwich-uri în timp ce voi de­­gus­tați vin”, a glumit Cezar în­­cer­cînd să-i distragă pe cei cărora le alu­necaseră deja privirile către ze­­­ci­le de sortimente de vinuri ale­se.

Înainte ca audiența, dezamăgită de imaginea paharelor goale și a sti­­c­le­lor pe care acum apăreau eti­che­te de la 10 euro în sus, să plece, Ser­­giu Nedelea le-a oferit degus­ta­­torilor ama­tori o temă de gîndire: „Vi­­nul este singura ființă lichidă vie: se naște, îmbătrînește și moare. Pă­­cat că nu se reproduce.”

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top