A treia lumînare de Hanukka

Opinia de la centru Niciun comentariu la A treia lumînare de Hanukka 2

Vorbeam deunăzi cu un prieten des­pre coincidențe. Nimic nu e „par ha­­zard”, am concluzionat amîndoi. To­­tul e rezultatul unui mecanism de legi uni­versale fără cusur. „Semănam un gînd și culegem o acțiune”, se spu­ne în Ky­balion. Putem transforma ră­ul în bi­ne și invers scrie în dreptul Le­gii Po­larității. Tot prin această lege de­­ve­nim propriul nostru dușman sau prie­­ten.

Astăzi se aprinde a treia lumînare de Hanukka și odată cu ea se transmi­te în eter un gînd bun care, în cea de-a opta zi de sărbătoare, cea mai impor­tan­­tă, va fi lăsat cu toată forța să plece. Se spune că atunci dai drumul unui mi­­racol care fuge prin univers, iar acesta prinde aripi și se întoarce la tine din gînd, cuvînt în chip de lucru, ac­ți­u­­ne. Cauza devine efect. Religia ebraică însumează la nivel sim­­bolic ideile de corp, viață și spirit prin cele trei componente de bază: „To­rah”, „Talmudul” și „Kabbala”. Ci­­fra magică se regăsește și în trinita­tea creștină. M-am oprit în căutările me­­le tocmai la această trinitate, a treia lu­­mînare a zilei și la un cuvînt simbol e­vreiesc. IEVE–al treilea nume di­vin.

Acest nume, unul dintre cele mai mis­­terioase ale teologiei ebraice ex­pri­­­mă una din legile naturale cele mai ui­­­mitoare pe care le cunoaștem. Dacă es­te să dăm crezare Kabbalei, vechea tra­­­diție orală a evreilor, există un cu­vînt sacru care dă muritorului care reu­­șește să îi descopere adevărata pro­nun­­ție cheia tuturor științelor divine și u­ma­ne. IEVE – acest cuvînt pe care e­vreii nu îl pronunțau niciodată și pe ca­­re numai preotul îl rostea o singură da­­tă pe an în mijlocul mulțimii profa­ne este cel care guvernează orice ini­ți­e­­re, cel care domnește în centrul triun­ghi­u­lui strălucitor al celui de-al 33-lea grad francmasonic al ritului scoțian , cel care se află deasupra portalurilor ve­­chilor catedrale. El este format din pa­­tru litere ebraice și se citește Iod-He-Vau-He. Fiecarei litere din alfabe­tul ebraic i se atribuie un număr de or­di­­ne iar în acest caz numerele de or­di­ne sînt : Iod-10, He-5, Vau-6 iar va­loa­­rea numerică a cuvîntului va fi : 10Â5Â6Â5â26.

Iod, figurat printr-o virgulă, sau chiar printr-un punct, reprezintă origi­nea tuturor lucrurilor. Toate literele al­fa­­betului ebraic nu sînt decît combina­ții ce rezultă din diferitele asamblări ale literei IOD.

Eul-Unitate este reprezentat la ni­­vel simbolic de litera Iod a cărei ex­pre­sie sub aspect numeric este litera 10. Acest numar 10 simbolizează În­ce­­­putul-Tot, 1, unindu-se cu Neantul-Ni­­mic, 0. Așadar, Unitatea-Început es­te în același timp Unitatea-Sfîrșit a fi­in­­țelor și a lucrurilor iar eternitatea nu în­seamnă decît un vesnic prezent.

Dar Eul nu poate să ia ființă decît prin opoziția cu Non-eul. Astfel, 10 di­­vizîndu-se pentru a se opune lui în­suși va fi egal cu 5, exact numărul li­te­­rei He, a doua literă a marelui nume sa­cru. He va reprezenta pasivul în timp ce Iod va reprezenta activul, Non-eul în raport cu Eul, femeia în ra­port cu bărbatul, substanța în raport cu esen­ța, viața în raport cu sufletul. Dar opo­­ziția dintre Eu și Non-eu dă imediat naștere unui al treilea factor, este vor­­ba de raportul dintre cele două. Acesta este Vau.

Ori Vau, a șasea literă a alfabetului ebraic înseamnă chiar „legătura, ra­­port”. Este legătura care reunește într-un singur tot contrariile în întreaga natură și care constituie al treilea ter­­men al misterioasei treimi.

Al doilea He ține tot misterul în bra­țe. Reprezintă chiar ființa în întregul ei, ființa ce curpinde într-o unitate ab­­solută cei trei termeni care o compun. Al doilea He indică trecerea de la nu­­me la fenomen (sau invers) și tot el es­te cel care face posibilă înaintarea de la o gama la alta. E ca un bob de grîu în comparație cu spicul. Spicul, tre­­ime manifestată sau Iod-He-Vau își re­­zumă întreaga activitate în produce­rea bobului de grîu sau al doilea He. Dar acest bob de grîu nu este decît tra­zi­­ția între spicul care i-a dat naștere și spi­­cul căruia el îi va da naștere la ur­mă­­toarea generare.

O vorbă înteleaptă spune ca tot ce e sus se găsește și jos. Iar în acest caz cu toții sîntem un bob de grîu într-o per­­manenată transformare, evoluție, mar­­torii marelui miracol, propriului mi­­racol. Trei e cifra armoniei absolute și datoria noastră de a trăi frumos acest Crăciun, această permanentă naș­­tere interioară.

Diana ROTARU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top