În sticla lui Putin, votca se agită
Informare 26 octombrie 2010 Niciun comentariu la În sticla lui Putin, votca se agită 5Și taman cînd ne loveam cu al nostru cap de toți pereții, deznădăjduiți și supărați pe figurile publice din România și conversațiile lor pline de semnificații profunde, am auzit o veste care ne-a provocat un zîmbet puțin mai răutăcios.
Se pare că nu sîntem singurul popor nemulțumit de prestațiile președintelui și ale prim-ministrului. Din partea estică, din poalele Rusiei mari, adie un vînt de proteste, iar, în timp ce la București și nu doar, acestea au intrat deja în ordinea firească a lucrurilor, în Moscova protestatarii sînt priviți cîș, cu reticență și severitate. „În Rusia, suportul pentru grupurile de opoziție este minim, iar activitățile lor sînt contracarate adesea în orașele mari, în mod deosebit în Moscova. Acolo, autoritățile au interzis manifestațiile de acest gen și le-au permis polițiștilor să intervină de fiecare dată cînd protestatarii se adună în locurile publice”, informează BBC pe 23 octombrie.
Prin urmare, cei 500 de manifestanți au avut o zi norocoasă astăzi. Ei au reușit să își facă auzite cerințele, și anume, demisia premierului Vladimir Putin și dizolvarea Parlamentului.
Reuniunea de sîmbătă, 23 octombrie, a continuat-o, de fapt, pe cea de vineri, în care 200 de oameni au scandat lozinci împotriva guvernanților Rusiei. „Manifestanții arborau pancarte pe care se putea citi «Putin trebuie să plece», «Funcționari, nu mai furați!» sau «Dați-ne alegeri anticipate libere»” (Mediafax, 23 octombrie). De pe site-ul agenției de știri RIA Novosti, aflăm că organizatorii mitingului le-au trimis o scrisoare guvernanților prin care cereau permisiunea unui protest la care să participe 1500 de oameni, în loc de 200. „Autoritățile au numit scrisoarea o «provocație»” (RIA Novosti, 23 octombrie). De altfel, aceasta nu este prima reacție de acest fel. Premierul Vladimir Putin a mai declarat, în decursului mandatului său, că mitingurile ilegale reprezintă un atentat la siguranța națională și ar fi trebuit interzise. „Inițiatorii însă primesc autorizație foarte rar, ceea ce condiționează aceste întruniri ilegale”. (Kommersant, 30 august 2010).
Acesta pare a fi un semn, adevărat, unul destul de slăbuț, de redresare a situației din Rusia în ceea ce privește libertatea de expresie. În contextul ultimelor conversații telefonice din România, această știre ne face să ne punem o întrebare legată de hibele societății noastre. Libertate, te mai iubim?
Lina VDOVÎI
Adaugă un comentariu